

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Σκόπια το « Ενεργειακό Φόρουμ 2021: Χαρτογράφηση του ενεργειακού μέλλοντος» (“MEF”), στο επίκεντρο του οποίου είναι το ενεργειακό μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Οπρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Φόρουμ αυτό, το οποίο συνιστά πρωτοβουλία για την ενίσχυση του διαλόγου με τις ΗΠΑ στα θέματα του ενεργειακού τομέα, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική συγκέντρωση των δημιουργών ενεργειακών πολιτικών στην περιοχή.
Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό Φόρουμ θα καταλήξει σε συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών στην ενέργεια και στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.
«Γι’ αυτό ακριβώς υιοθετήσαμε τη νέα νομοθεσία, η οποία είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες της ΕΕ και συνιστά ένα νέο τρόπο στήριξης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς και αιολικά πάρκα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε αμέσως από ντόπιους και ξένους επενδυτές που ήδη ολοκληρώνουν τους φωτοβολταϊκούς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας μετά τις πρώτες διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες απονομής πριμοδοτήσεων. Είμαστε η χώρα του ήλιου, κάτι το οποίο στο παρελθόν δεν αξιοποιήθηκε σωστά, ωστόσο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια βρίσκονται υπό κατασκευή φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 60 μεγαβάτ μέσω πριμοδοτήσεων, καθώς και 100 μεγαβάτ στο Oslomej μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα αντικαταστήσει τον σταθμό θερμοηλεκτρικής ενέργειας εκεί» σημείωσε ο Ζάεφ.
Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι με την κύρωση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία έδειξαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα σοβαροί επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, η ελληνική εταιρεία “Μυτιληναίος”.
Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε στη συνέχεια τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, ως βασικού παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, που, όπως ανέφερε, θα καταστήσει τη Βόρεια Μακεδονία χώρα διέλευσης φυσικού αερίου.
«Μεγάλη είναι η σημασία του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας ως βασικού έργου ενεργειακής υποδομής που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στον εφοδιασμό φυσικού αερίου. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μπορούν να καταστήσουν τη Βόρεια Μακεδονία κέντρο διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο «Ενεργειακό Φόρουμ 2021» εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ακόμη η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Kate Byrnes και ο πρέσβης της ΕΕ στη χώρα, David Geer.
Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Ινστιτούτο “ZIP” (σ.σ. ΜΚΟ), την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα και διεξάγεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Σχετικά Νέα
Τραμπ: Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε με την Κίνα – Οι δασμοί δεν θα είναι 145%, αλλά δεν θα φτάσουν στο μηδέν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι αν.
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Παρών Σολτς και Σταϊνμάιερ – Θα παραστεί και ο Αντόνιο Γκουτέρες
Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.
Ο ΟΗΕ αναδιαρθρώνει την παρουσία του στη Συρία – Έκκληση για χρηματοδότηση
O Ντέιβιντ Κάρντεν, αναπληρωτής περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την κρίση στη.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη – Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε χθες, Τρίτη (22/4) ότι κάλεσε τον πρέσβη της.