Ζαχάροβα: Δεν συζητήθηκε με την Κίνα κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, διέψευσε πως στη σημερινή συνάντηση τέθηκε επί τάπητος κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν συζήτησαν ένα κινεζικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή της, η Ζαχάροβα ανέφερε: «Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα: Σημειώνουμε τις δηλώσεις ορισμένων δυτικών πολιτικών και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με κάποιο «κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο». Ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως «οι Κινέζοι εταίροι μας ενημέρωσαν για τις απόψεις τους σχετικά με τα βαθύτερα αίτια της ουκρανικής κρίσης, καθώς και για τις προσεγγίσεις για την πολιτική διευθέτησή της. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για κάποιο ξεχωριστό σχέδιο».

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η Ρωσία μελετά την παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας της Κίνας (GSI), την «εμβληματική πρόταση ασφάλειας» του Σι Τζινπίνγκ.

Την Τρίτη, το Πεκίνο παρουσίασε ένα κυβερνητικό έγγραφο ιδεών σχετικά με τα σχέδια του Πεκίνου για μια παγκόσμια πρωτοβουλία ασφάλειας, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Σι στο φόρουμ του Μποάο τον Απρίλιο του 2022.

Το έγγραφο περιέγραφε τα ιδανικά και τις αρχές που διέπουν το σχέδιο του Πεκίνου και όχι συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή υλικοτεχνική υποδομή.

Η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και «θα υποστηρίζει την έννοια της κοινής ασφάλειας, που σέβεται και διασφαλίζει την ασφάλεια κάθε χώρας, για την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και διαβούλευσης», ανέφερε το έγγραφο.

Επίσης απορρίπτει ρητά τη χρήση κυρώσεων – μια πάγια θέση του Πεκίνου, ενώ τονίζεται ο σεβασμός της «κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών», την οποία το Πεκίνο επικαλείται τακτικά για να απορρίψει τη διεθνή κριτική στις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του να προσαρτήσει την Ταϊβάν.

«Οι θέσεις των δύο χωρών στα πιο πιεστικά διεθνή ζητήματα συμπίπτουν ή είναι κοντά, κάτι για το οποίο έχει επανειλημμένα μιλήσει η ρωσική και η κινεζική ηγεσία», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα