Ευθύνες στην τότε κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής για την διαχείριση της κατάστασης μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επέρριψε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καταθέτοντας στην δευτεροβάθμια δίκη για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς.
«Την ώρα που κάποιοι έδιναν σκηνοθετημένες παραστάσεις ότι δεν υπάρχουν νεκροί, άνθρωποι χαροπάλευαν στη θάλασσα. Η ατιμωρησία οδηγεί στην επανάληψη. Ποια πολιτεία αφήνει τους ανθρώπους της έτσι ανυπεράσπιστους;
Η διάσωση δεν έγινε με οργανωμένο τρόπο με πρώτο το Λιμενικό και είναι μείζον ότι δεν ασκήθηκαν διώξεις, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι από αυτή την πλευρά».
Η κ Κωνσταντοπούλου σημείωσε επιπλέον πως ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας «θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας στην δίκη».
Στην κατάθεσή της έκανε λόγο για «πλήρη απουσία ειδοποίησης των κατοικιών που κινδύνευαν από την φωτιά, για απόλυτη εγκατάλειψη και πλήρη απουσία συνδρομής» σημειώνοντας πως «Εκατόν τέσσερις άνθρωποι πέθαναν όπως δεν πεθαίνουν ούτε στον πόλεμο. Ούτε στον πόλεμο δεν χτυπάει μια σειρήνα ,δεν μένουν άνθρωποι αβοήθητοι στη θάλασσα. Αν η δικαιοσύνη επισφραγίσει το στυγερό αυτό έγκλημα ,τότε το μήνυμα προς κοινωνία είναι ότι πολίτες είναι απροστάτευτοι».
Κατά την κ. Κωνσταντοπούλου έγινε προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος κι ενδεικτικό αυτού ήταν «η απόπειρα να ενοχοποιηθούν τα δήθεν αυθαίρετα ως αιτία εγκλωβισμού και θανάτου τόσων ανθρώπων». Μίλησε για παρεμβάσεις στην έρευνα της δικαιοσύνης από την τότε κυβέρνηση και εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις. «Είναι πρόδηλος ο δόλος σε έκθεση ,θα έπρεπε να είναι κακούργημα, και αντιμετωπίστηκε σαν ένα τροχαίο χωρίς θύματα. Υποβαθμίστηκε ποινικά η υπόθεση. Αυτό το έγκλημα δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένο από την πολιτική του διάσταση Θα καταστήσουμε σαφές ότι είναι μια υπόθεση που ενέχεται άρρηκτα η τότε κυβέρνηση. Και η επόμενη κυβέρνηση προήγαγε πρόσωπα που είναι κατηγορούμενοι».
Όπως είπε, παρά τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας στην περιοχή την επίμαχη μέρα «Οι άνθρωποι δεν είχαν ειδοποιηθεί από κανέναν με αποτέλεσμα να αντιληφθούν την φωτιά όταν έφτασε στην αυλή τους. Ο σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος. Δεν υπήρχε πρόνοια για τίποτα. Ο κίνδυνος ήταν γνωστός σε επίπεδο πρωθυπουργού. Κάποιοι όμως δυστυχώς έπαιξαν στα ζάρια τις ανθρώπινες ζωές. Οι άνθρωποι δεν έλαβαν καμία ειδοποίηση και η τηλεόραση εξακολουθούσε να προβάλει την φωτιά στην Κινέτα. Έσπευσαν στην θάλασσα ακαθοδήγητοι, χωρίς να τους πλαισιώνει κανένας».
Αναφερόμενη στην σύσκεψη υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ μετά τη φωτιά, κατέθεσε πως ενώ γνώριζαν για καμένους, πνιγμένους και εγκαυματίες, «Δεν είπαν τίποτε. Οι μηχανισμοί συγκάλυψης έδρασαν από την πρώτη στιγμή. Δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτε για το ” ολοκαύτωμα”, αλλά αποσιωπήθηκε η κατάσταση για πολλές ώρες μέχρι να σκηνοθετηθεί η απόπειρα συγκάλυψης. Βλέπαμε στους δέκτες μας σκηνοθετημένες παραστάσεις, ενώ άνθρωποι είχαν χαθεί ή χαροπάλευαν μέσα στην θάλασσα».
Η κατάθεση της κ. Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται.
Σχετικά Νέα
-
Π. Μαρινάκης: Στόχος μέχρι το 2027 όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να νιώσουν την ανάπτυξη στην τσέπη τους
«Προσερχόμενοι σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτικά συζήτηση είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τρεις σκοπέλους:.
-
Μαρινάκης: Θέλουμε οι συνεπείς πολίτες, να επιβραβεύονται -Θα δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά που στερήθηκε
«Θέλουμε οι συνεπείς πολίτες, να επιβραβεύονται και να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη αυτά.
-
«Μετωπική» Χρυσοχοΐδη-Κωνσταντοπούλου για τον αστυνομικό της Βουλής: «Θα αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν, σε όλα τα επίπεδα»
Για τον αστυνομικό της Βουλής, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό των παιδιών του και.
-
Δ. Κουτσούμπας: Η μετατροπή των φυλακών σε αποθήκες ψυχών είναι διαχρονική κατάσταση
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στην.