Υψηλό ενός μήνα, πάνω από τα 130 ευρώ, άγγιξε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Έως και 10% ενισχυόταν νωρίτερα το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου επομένου μήνα την Τετάρτη, αγγίζοντας τα €131 η MWh, στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν μήνα και καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, καθώς οι φόβοι για την προσφορά επανέκαμψαν.

Την Τρίτη, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προειδοποίησε ότι θα περιορίσει τις ποσότητες αερίου οι οποίες περνούν προς την Ευρώπη διά μέσου της Ουκρανίας από τις 28 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τον τελευταίο αγωγό που παραμένει εν λειτουργία παρέχοντας ρωσικό φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη.

Η περικοπή θα έρθει σε μία στιγμή κατά την οποία οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν κάτω από τους μέσους όρους για την εποχή.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες έως τώρα για το 2022 βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της, δημιουργώντας ένα ενεργειακό “μαξιλάρι” για τον χειμώνα.

Στις 20 Νοεμβρίου, οι αποθηκευτικοί χώροι στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 95%, με τη Γερμανία να φθάνει το 100%. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές του συμβολαίου TTF στο ύψος των €275 η μεγαβατώρα. Η πρόταση μένει να συζητηθεί και να εγκριθεί στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των “27” την Πέμπτη, ενώ θεωρείται ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και δεν πρόκειται τελικά να ικανοποιήσει ούτε τους οπαδούς του πλαφόν, ούτε τους αντιπάλους του.

Στις 13.51 (ώρα Ελλάδος), το συμβόλαιο TTF φυσικού αερίου διαπραγματευόταν με άνοδο 5,47%, στα 126,19 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα