

Το πλεονέκτημα που δημιουργεί για το Λασίθι το πολιτιστικό απόθεμά του αξιοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπηρετώντας τον σχεδιασμό του για έργα πολιτισμού που προσδίδουν στον τόπο προστιθέμενη αξία και αναπτυξιακή δυναμική.
Όπως ενημερώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η ππουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με σειρά αυτοψιών και συσκέψεων που πραγματοποίησε στο Λασίθι, εξέτασε αφενός την πορεία των ενταγμένων έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στο ΠΕΠ Κρήτης ΕΣΠΑ 2014-2021 -συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ- αφετέρου τον προγραμματισμό των έργων, τα οποία έχει δρομολογήσει το ΥΠΠΟΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τα νέα έργα που προγραμματίζονται να ενταχθούν στις χρηματοδοτήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027.
Στον Δήμο Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε εξέλιξη, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, έπειτα από καθυστερήσεις που οφείλονται, κυρίως, στον μειωμένο προϋπολογισμό ένταξης του έργου το 2018. Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι το Μουσείο, πλήρως ανακαινισμένο και με διπλασιασμό του εμβαδού των χώρων του, να αποδοθεί στην πόλη και τους επισκέπτες της στην έναρξη της τουριστικής περιόδου 2023. Το Μουσείο θα αποτελέσει έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα.
Στον Δήμο Σητείας -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ- η κ. Μενδώνη υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο, Γιώργο Ζερβάκη, για την ωρίμανση της μελέτης αποκατάστασης του Ενετικού Φρουρίου της Καζάρμας, προκειμένου η αποκατάστασή του να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.
Στον Δήμο Ιεράπετρας, η υπουργός έκανε αυτοψία στο υπό εξέλιξη έργο προστασίας και ανάδειξης του Φρουρίου Καλέ, το οποίο υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κρήτης-ΕΣΠΑ 2014-2021, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, και ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2023. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, εντός του αστικού ιστού της πόλης, στον οποίο θα ενταχθεί λειτουργικά ως χώρος εκδηλώσεων.
Την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευαν, στην επίσκεψή της στο Λασίθι, ο γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, Νικολέτα Βαλάκου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Έλενα Κουντούρη, ο προϊστάμενος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ, Γιάννης Μυλωνάς, ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιονθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίουπ Χρύσα Σοφιανού, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, Δημήτρης Στεφανής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Σχετικά Νέα
Α. Γεωργιάδης: Επαναστατικές παρεμβάσεις για υγεία και νοσηλευτές – Η μεγαλύτερη αναμόρφωση του ΕΣΥ
Προτεραιότητα του υπουργού Υγείας δείχνει να είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με νοσηλευτές.
Π. Μαρινάκης: Φοιτητές που συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις στα ΑΕΙ θα χάνουν άμεσα την ιδιότητα τους για δύο χρόνια
Οι φοιτητές που συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις στα πανεπιστήμια θα χάνουν άμεσα την ιδιότητα.
Συνάντηση Σωκράτη Φάμελλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε χθες, Παρασκευή (9/5) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,.
Ο Απ. Τζιτζικώστας στο ΕΡΤΝews: Θα παραστώ στη συζήτηση για τα Τέμπη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο
«Ημέρα της Ευρώπης» και μόλις επέστρεψα από το Καστελόριζο δίνοντας το μήνυμα ότι η.