Υπουργικό σήμερα με φορολογικό, αυτοδιοίκηση και άσυλο στην ατζέντα

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει το απόγευμα στις 16:00 το υπουργικό συμβούλιο, για πρώτη φορά  στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και με θέματα όπως το “μίνι” φορολογικό, το διυπουργικό νομοσχέδιο, το άσυλο, αλλά και το Brexit.

Οι συνεδριάσεις του υπουργικού θα πραγματοποιούνται πλέον σε τακτική βάση στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στην ίδια αίθουσα όπου προχθές, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε 15 μαθητές με τους οποίους είχε συνομιλία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι το υπουργικό θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα, χωρίς τους υφυπουργούς, προκειμένου να χαράσσεται κεντρικά και με συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων η πολιτική, που στη συνέχεια θα εξειδικεύεται από τους υπουργούς. Το αντίθετο δηλαδή από τη συνήθη μέχρι σήμερα πρακτική, που έδινε μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στους υπουργούς, οι οποίοι χάρασσαν την πολιτική και στη συνέχεια ενημέρωναν το υπουργικό συμβούλιο.

Τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν τα εξής:

– Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και ειδικότερα:
α) το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων,
β) το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

– Οι οικονομικές εξελίξεις με ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

– Οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Αναλυτικότερα η ατζέντα του σημερινού υπουργικού περιλαμβάνει τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου:

Πρώτον το μίνι φορολογικό, που αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από εφέτος και το οποίο με βάση το σχεδιασμό πρέπει να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα για να έχει ψηφιστεί το αργότερο την 1η Αυγούστου.

Και δεύτερον το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου αλλά και τις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Ως προς το τελευταίο η κυβέρνηση χρειάστηκε να εξετάσει με προσοχή ποιες ρυθμίσεις θα φέρει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της απλής αναλογικής, καθώς αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εξελέγησαν με τη συγκεκριμένη εκλογική νομοθεσία, μία εκ των υστέρων αλλαγή των εξουσιών τους μπορεί να ακροβατεί συνταγματικά, ενώ ήδη αυτοδιοικητικοί απειλούν. Στόχος είναι το διυπουργικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου ώστε να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου.

Χθες αργά το βράδυ κατατέθηκε εν τω μεταξύ το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των γενικών γραμματέων και εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, κατάργηση των ειδικών γραμματειών ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υπηρεσιακό γενικό γραμματέα σε κάθε υπουργείο μέσω ΑΣΕΠ, ασυμβίβαστα για Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γραμματείς και Διοικητές ΔΕΚΟ και μετά τη θητεία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει το υπουργικό για τις οικονομικές εξελίξεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις εξελίξεις στο θέμα του Brexit.

 

Σχετικά Νέα