Υπουργείο Εξωτερικών: «Αχρείαστη» κίνηση η έξοδος του «Τσεσμέ» – Στον αέρα οι διερευνητικές;

Αχρείαστη κίνηση ειδικά αυτή την περίοδο, οπότε η Αθήνα έχει ήδη υποβάλλει την πρότασή της στην Τουρκία για τον επαναληπτικό γύρο των διερευνητικών επαφών, χαρακτήρισε την ενδεχόμενη έξοδο του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους, «Τσεσμέ», στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Ο ίδιος είπε ότι, μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες του «Τσεσμέ» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Σκρου, από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου, η Αθήνα προέβη σε προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Για την ακρίβεια, το διάβημα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού, ήταν τηλεφωνικό.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η Αθήνα σκοπεύει να προβεί και σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Παρά ταύτα, η Αθήνα απέφυγε να καλέσει στον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του γίνει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Να σημειωθεί ότι σε τέτοιες συγκυρίες, ως αυστηρότερη πρακτική, επιλέγεται η κλήση του ξένου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση του «Τσεσμέ», το οποίο πάντως ακόμα δεν έχει βγει στο Αιγαίο από τα στενά του Βοσπόρου, έρχεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα να απαντήσει στην πρόσκληση που απευθύνει η Ελλάδα στην Τουρκία για τον απαντητικό κύκλο των διερευνητικών επαφών. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, και η δεύτερη πρέπει να γίνει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Α. Παπαϊωάννου, η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες στην Άγκυρα για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Υπό αυτές τις συγκυρίες, βέβαια, και εφόσον εξέλθει το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, για «έρευνες» στα διεθνή ύδατα, εκ των πραγμάτων η Άγκυραναρκοθετεί τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες πλέον βρίσκονται στον αέρα.

Σχετικά Νέα