Υπουργείο Εργασίας: Πλαφόν με αναδρομική ισχύ στις θηριώδεις συντάξεις

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη θεσμοθέτηση πλαφόν με αναδρομική ισχύ, σχετικά με τις τεράστιες συντάξεις που επέφεραν κενά του νόμου Κατρούγκαλου, και επέτρεπαν τη χορήγηση συντάξεων ακόμη και άνω των 20.000 ευρώ το μήνα.

Όσοι έλαβαν μεγαλύτερα ποσά, θα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά, με την έγκριση του πλαφόν λόγω της αναδρομικής ισχύος του, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης έχει αναθέσει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προδιορίσει το πλαφόν και να επεξεργαστεί τη ρύθμιση από νομοτεχνική άποψη. Προς το παρόν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναζητούν πόσες τέτοιες συντάξεις έχουν εκδοθεί και κυρίως σε πόσους και εάν έχουν αρχίσει να καταβάλλονται.

Αυτό το πρόβλημα προέκυψε καθώς, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, που κατέβαλλαν εισφορές χωρίς πλαφόν και ασφαλίζονταν με παλαιά καθεστώτα, η προσπάθεια στον ν. Κατρούγκαλου για πιο ανταποδοτικό σύστημα – χωρίς όμως να τίθεται πλαφόν – οδήγησε πρακτικά σε έκδοση υπερβολικά μεγάλων συντάξεων.

 

Σχετικά Νέα