Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ υπέρ… της Netflix!

Νέα και μάλλον απρόσμενη τροπή δείχνει να παίρνει το… σήριαλ-σύγκρουση ανάμεσα στην δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγικού περιεχομένου σήμερα, την Netflix, και μεγάλης μερίδας της βιομηχανίας του Hollywood και ουκ ολίγων ονομαστών της εκπροσώπων. Το “σήριαλ” στην επιφάνεια έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο οι ταινίες παραγωγής της ίδιας της Netflix θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ταινίες των παραδοσιακών κινηματογραφικών studio – “κάτω από την επιφάνεια” βέβαια, όπως πάντοτε, όλα έχουν να κάνουν με το χρήμα, καθώς η Netflix προσπαθεί να ανατρέψει, προς όφελός της, την καθιερωμένη “ακολουθία” μίας ταινίας από τις κινηματογραφικές οθόνες μέχρι τις τηλεοράσεις του σαλονιού. Την ανατροπή αυτή το Hollywood για όλους τους προφανείς και μη λόγους δεν την θέλει – αυτό που μάλλον δεν περίμενε, ωστόσο, ήταν να βρεθεί… αντιμέτωπο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το θέμα!

Πράγματι, εκπρόσωποι του Υπουργείου (συγκεκριμένα ο ανώτατος δικαστής του για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού) έστειλαν στην αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προειδοποιητική επιστολή. Σύμφωνα με αυτήν “το Υπουργείο παρακολουθεί επισταμένως το θέμα των όρων βάσει των οποίων απονέμονται τα βραβεία Oscar – και αν τα μέλη της Ακαδημίας σκοπεύουν να τους αλλάξουν με τρόπο που να αποκλείει την συμμετοχή διεκδικούντων χωρίς επαρκή δικαιολόγηση, τότε η Ακαδημία διακινδυνεύει να κατηγορηθεί για μονοπωλιακές πρακτικές και να κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτές”.

Η επιστολή αναφέρεται στην σύνοδο της Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου και κατά την διάρκεια της οποίας εικάζεται πως ο Steven Spielberg θα θέσει εκ νέου “στο τραπέζι” την πρόταση να μην μπορούν να διεκδικήσουν βραβεία Oscar ταινίες της Netflix ή οποιασδήποτε άλλης Δικτυακής υπηρεσίας διανομής περιεχόμενου αν δεν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις συγκεκριμένες. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει καταστήσει και στο παρελθόν σαφή την θέση του πως η Netflix δεν δικαιούται να διεκδικεί βραβεία Oscar με ταινίες που δεν έχει προβάλλει στα σινεμά παρά σε μικρή κλίμακα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, “ίσα-ίσα” για να παίρνει μέρος ως παραγωγός στην διαδικασία απονομής τους.

Το αιτιολογικό του Αμερικανού δικαστή στηρίζεται στην παράγραφο 1 του περίφημου νόμου Sherman, ο οποίος θεσπίστηκε προκειμένου να εξασφαλίσει πως όλα τα εμπορικά προϊόντα θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο επί ίσοις όροις και η πορεία τους στην αγορά δεν θα επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Σε αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες ο δικαστής περιλαμβάνει την εμπορική ώθηση που λαμβάνουν ή δεν λαμβάνουν φιλμ που βραβεύονται με Oscar – όμως το θέμα παραμένει λεπτό γιατί ο νόμος κάνει λόγο για “αποτροπή μειωμένων πωλήσεων”, ενώ οι ταινίες π.χ. της Netflix τυπικά (όπως λένε και οι Σάξονες… “technically speaking”) δεν παράγονται για να συναγωνιστούν τις ταινίες του Hollywood στα εισπρακτικά ταμεία. Γεγονός που δημιουργεί, φυσικά, ανισορροπία αθέμιτου ανταγωνισμού… προς την πλευρά της Netflix, παραδόξως!

Θα έχει, σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα τους επόμενους μήνες. Κι αυτό γιατί από την μία πλευρά η Netflix κατάφερε να αποσπάσει πριν από λίγες εβδομάδες όχι λιγότερα από 3 βραβεία Oscar με το Roma και έχει, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, την συμπάθεια του κοινού αυτήν την στιγμή, μα από την άλλη η Ακαδημία Κινηματογράφου δεν είναι κρατικό όργανο ή εμπορικός οργανισμός αλλά στην ουσία κλαδικός εκπρόσωπος – με άλλα λόγια δεν θα είναι εύκολο να του “επιβάλλει” το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συγκεκριμένη στάση απέναντι στην Netflix ή την οποιαδήποτε Netflix αν τα πράγματα κλιμακωθούν σε νομική σύγκρουση. Για να δούμε, λοιπόν!

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα