Υπόθεση Siemens: Ένοχοι 22 κατηγορούμενοι – Παραγραφή για τον Τσουκάτο

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε 22 από τους 54 κατηγορούμενους, οι οποίοι είναι στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση της εισαγγελέως, Ελένης Σκεπαρνιά και καταδίκασε τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαντ Σίκατζεκ, στελέχη όλοι τους της εταιρίας. Έκρινε ένοχα επίσης πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ.

Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, που φέρεται να υπεγράφη μετά από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.

Αντιθέτως, οι δικαστές αθώωσαν τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς την πράξη της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και για αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη.

Μεταξύ των απαλλαχθέντων λόγω παραγραφής, είναι και ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Τσουκάτος, για τον οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Σχετικά Νέα