Υπόθεση Λιγνάδη: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μενδώνη

Για την υπόθεση με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη και τον χειρισμό της από την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τοποθετείται η αντιπολιτευση, κάνοντας λόγο για συγκάλυψη, ευθύνες και υποκρισία.

Νάσος Ηλιόπουλος για Μενδώνη: Μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε συγκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη και πως η ευθύνη βαραίνει ακέραια τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας την συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την οποία χαρακτηρίζει «μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης».

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε.

Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική.

Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης».

ΚΚΕ: Οι ευθύνες Μητσοτάκη – Μενδώνη δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» σχολιάζει το ΚΚΕ αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Λίνα Μενδώνη και τα όσα είπε σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει πως «οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.

Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».

Γεννηματά: Υποκρισία και θράσος η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;» Αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

 

«Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση; Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα. Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης. Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη. Ντροπή!» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Σχετικά Νέα