Υπόθεση Καλογρίτσα: Πολιτικό μπινγκ μπανγκ για το «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή πολιτική θύελλα έχουν ξεσηκώσει οι αποκαλύψεις της γραμματέως του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, στο Ειδικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η ίδια καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, όπου δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016, δήλωσε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα για βοήθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Σκληρή γλώσσα» από ΝΔ

Απαντώντας η ΝΔ, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με την οποία βάζει στο «κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως έχει τρεις επιλογές στη «σκιά» των αποκαλυπτηρίων.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος έχει ως εξής:

«Ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η γραμματέας του κ. Καλογρίτσα κατέθεσε ενόρκως, με ονοματεπώνυμο και χωρίς κουκούλα, ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο κ. Τσίπρας έχει τρεις επιλογές:

α) Να αποπειραθεί να δικαιολογηθεί, σαν άλλος Τσουκάτος, ότι το έκανε «για το το καλό του κόμματος».

β) Να σιωπήσει, παραδεχόμενος ότι κατά σύστημα λάμβανε «μαύρο χρήμα», από διάφορες πηγές, στα πλαίσια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

γ) Να διαψεύσει τη μάρτυρα και να στραφεί νομικά εναντίον της για να λάμψει η αλήθεια.

Από εχθές που έγιναν οι αποκαλύψεις, η σιωπή Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκκωφαντική.»

Ζητούνται απαντήσεις
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ζητά απαντήσεις σε «αμείλικτα» ερωτήματα από τον κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά από όσα φοβερά κατέθεσε ενόρκως η κ. Διαμαντή για τις διαδρομές μαύρου χρήματος μεταξύ των κυρίων Νίκου Παππά, Χρήστου Καλογρίτσα και Άρτεμη Αρτεμίου, με σκοπό τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογραφικών βραχιόνων του, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά χρωστάει σαφεις απαντήσεις στον ελληνικό λαό.

Απαντήσεις για όλα αυτά που επί χρόνια υποκριτικά αρνιόταν πως είχαν συμβεί.

Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις δραστηριότητες του κ. Παππά, του στενότερου και παλιότερου συνεργάτη του;
Γιατι εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον καλύπτει πολιτικά;

Πόσες σακούλες και με τι ποσά κατέληξαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Αντί να κάνουν κηρύγματα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να απαντήσουν σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα».

Θάνος Πλεύρης: «Mιλάμε για το απώγειο της διαφθοράς»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κάνει λόγο για «απώγειο της διαφθοράς».

«Ξέρετε τι είναι πολιτικό θέμα; Πολιτικό θέμα είναι η κατάθεση χθες στο Ειδικό Δικαστήριο της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα. Δεν θα τολμήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα πράγμα: να μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα που λέει ότι του πήγαινε λεφτά, άρα μιλάμε για το απώγειο της διαφθοράς», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής.

Οι αποκαλύψεις

Η Ευθαλία Διαμαντή, ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, που δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016, κατέθεσε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα».

Στο Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, η επί 40 χρόνια γραμματέας του τελευταίου, κυρία Διαμαντή, κατέθεσε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)» και προσέθεσε ότι χρήματα δινόντουσαν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν την λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας (παράλληλα με τον κανάλι θα εκδιδόταν και εφημερίδα).

Η κυρία Διαμαντή, ανέφερε ότι από τον επιχειρηματία ζήτησαν να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού, που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα και προσέθεσε ότι από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να «δανείσει» το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού. Ακόμη, η μάρτυς ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα, μερικές φορές και δυο φορές την ημέρα. Πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε, και προσέθεσε ότι αρκετές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε στο Μαξίμου και εκεί έβλεπε τον κ. Παππά και άλλους.

Παράλληλα, η κυρία Διαμαντή αναφέρθηκε στον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, για τον οποίο επισήμανε ότι πριν την καταβολή της 1ης δόσης υποσχόταν ότι χρήματα υπάρχουν σε Κύπρο και Ελβετία και έρχονται και προσέθεσε ότι μέσα στο γραφείο του επιχειρηματία ο κ. Παππάς είπε στον κ. Αρτεμίου: «Αρτέμη, πες στον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα θα έρθουν». Η μάρτυς επανέλαβε ότι «έφευγαν πολλά χρήματα για το κόμμα», ενώ διευκρίνισε ότι ο κ. Αρτεμίου προέκυψε τον Σεπτέμβριο του 2016 και έλεγε ότι θέλει να βοηθήσει οικονομικά για το θέμα της δημιουργίας καναλιού.

Η δίκη συνεχίζεται , ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου 2023 οι αδελφοί Σάμερ και Γουάελ Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC). Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλλει προς το δικαστήριο οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα