ΥΠΟΙΚ: Στήριξη επιχειρήσεων λόγω κορωνοϊού με ρήτρα μη απολύσεων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνει με ταχύ ρυθμό την προετοιμασία του για να αντιμετωπίσει το πλήγμα που δέχθηκαν ή μπορεί να δεχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι από τον κοροναϊό, με το “βλέμμα”  όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στις Βρυξέλλες.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με τη διευρυμένη σύνθεση των “27” μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4/3, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο, θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να συντονισθούν οι εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, αλλά και να συζητηθούν πιθανές δημοσιονομικές διευκολύνσεις, τις οποίες ζητά και η Αθήνα.

Το ΥΠΟΙΚ οριστικοποιεί ένα μεγάλο “μενού” παρεμβάσεων που θα είναι εξειδικευμένες ανά κλάδο και ανά περίπτωση. Θα είναι έτοιμες για να εφαρμοσθούν, αν βεβαίως χρειασθεί και ανάλογα με τις εξελίξεις. Τα μέτρα δεν θα προαναγγέλλονται. Θα ανακοινώνονται μόνο αν και όταν υπάρξει λόγος. Ο σχεδιασμός των εν λόγω παρεμβάσεων έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: θα αφορά σε εταιρείες οι οποίες δεν θα προβούν σε απολύσεις λόγω του κοροναϊού.

Προς το παρόν, στην Ελλάδα το πρόβλημα περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους και έχει σχετικά μικρή έκταση, εξηγούν αρμόδιες πήγες. Δεν αποκλείουν κάποιες πρώτες ανακοινώσεις (π.χ. σε σχέση με τις εταιρείες που είχαν ακυρώσεις λόγω της απαγόρευσης των εκδηλώσεων του καρναβαλιού αλλά και της διενέργειας εκδρομών στο εξωτερικό), να γίνουν την άλλη εβδομάδα.

Το ΥΠΟΙΚ έχει καταστρώσει πολλά εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις  ανά κλάδο  και ανά περιοχή. Αφορούν στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι πρώτες σκέψεις αναφορικά με το πακέτο στήριξης  βασίζονται στο μοντέλο της Thomas Cook. Προσαρμοσμένο, βεβαίως, στις υφιστάμενες συνθήκες. Πηγές του ΥΠΟΙΚ έκαναν λόγο για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν.

Το σχέδιο 2 σημείων και η ανάγκη για ψυχραιμία

Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προβαίνει σε λύσεις και σε ανάληψη δράσης όταν χρειάζεται, εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες. Κάνουν σαφές ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στους πολίτες, ότι πρόκειται για ένα προσωρινό φαινόμενο.

Εξηγούν ότι για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους καταναλωτές. Αλλά και να γίνει σαφές πως η κυβέρνηση θα στηρίξει και τις θέσεις εργασίας αλλά και τον παραγωγικό ιστό εταιρειών στις οποίες ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα.

Πλέον ολοκληρώνεται η προετοιμασία σε δύο επίπεδα, όπως αποφασίσθηκε χθες στη σύσκεψη που είχε  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα το αναλαμβάνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Ανάλογα δομούνται και τα μέτρα τα οποία θα μπορούν να τεθούν επί τάπητος αλλά και η “αντίδραση” προς το “εξωτερικό”:

-Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της Ε.Ε., προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

-Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

Εξαίρεση δαπανών από τα πλεονάσματα σε 3 επίπεδα

Το ζήτημα είναι ότι οι εν λόγω δαπάνες θεωρούνται one-off (απορρέουσες από ένα έκτακτο γεγονός). Και αυτό έχει ειδικό τρόπο καταγραφής στον Προϋπολογισμό σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, εντός των υφιστάμενων ορίων του Προϋπολογισμού, ακόμα και αν υπάρχει παρέκκλιση, υπάρχει κατανόηση γιατί δεν θα είναι επαναλαμβανόμενες τον επόμενο χρόνο. Δεύτερον, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας μπορεί να υπάρξει νέα πρόβλεψη για τέτοιου είδους ανάγκες (στο πρότυπο του Προσφυγικού που εξαιρεί δαπάνες έως 0,2% του ΑΕΠ από την καταμέτρηση του πλεονάσματος). Και, τρίτον, σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορέσει να γίνει ανάλογη διευθέτηση των εν λόγω δαπανών στομ τρόπο καταμέτρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανά την Ε.Ε. Δηλαδή μία απόφαση για το πώς θα προσμετράται η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Επίσης, ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταικούρας, ζήτησε “ψυχραιμία” για το θέμα του κοροναϊού. Επεσήμανε πως “φυσικά, το παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα που ανέκυψε με τον κορονοϊό θέτει και την ελληνική οικονομία ενώπιoν μίας δύσκολης κατάστασης. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος απαιτείται από όλους ψυχραιμία και ορθολογισμός.  Η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι σκόπιμο να διασφαλιστεί”.

Προς το παρόν, παρακολουθείται η κατάσταση με  τις ακυρώσεις κρατήσεων, ενώ θα γίνουν και επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Ήδη η ΠΝΠ προβλέπει μία σειρά από δαπάνες στήριξης.

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα