Υποχωρούν οι ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα και να ετοιμάζονται για την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,39% στις 389,31 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί 0,55% στις 12.349 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,21% στις 5.589 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει αντίθετα άνοδο 0,16% στις 7.699 μονάδες.

Ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,74%, ενώ στο -0,79% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύριο μείωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας ανανεώνουν σήμερα τις εμπορικές τους συνομιλίες, αν και οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο είναι χαμηλές.

Πίσω στην Ευρώπη, η βρετανική λίρα βρέθηκε χθες σε χαμηλό 28 μηνών καθώς κλιμακώθηκαν οι φόβοι για μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε πως η τρέχουσα συμφωνία “διαζυγίου” με την ΕΕ έχει πεθάνει και πως εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει να επαναδιαπραγματευτεί, η Βρετανία θα εγκαταλείψει το μπλοκ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η γαλλική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν και οι επιχειρήσεις είδαν τα αποθέματά τους να μειώνονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Η βρετανική BP ανακοίνωσε κέρδη β΄ τριμήνου 2,8 δισ. δολαρίων, αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υπερέβησαν τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 2,46 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, υποχώρησαν τα μετά από φόρους κέρδη β΄ τριμήνου της Bayer με την εταιρεία να διατηρεί τις εκτιμήσεις για τη χρήση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό γίνει “όλο και πιο φιλόδοξο”. Τα κέρδη του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 404 εκατ. ευρώ έναντι των 794 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, τόνισε η γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμάκων.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ενέργειας Centrica κάνει βουτιά άνω του 10%, μετά την ανακοίνωση καθαρών ζημιών 550 εκατομμύρια στερλίνων στο πρώτο μισό του έτους σε συνδυασμό με συρρίκνωση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών κατά 49%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο CEO Iain Conn αποχωρεί.

Σχετικά Νέα