Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου

Υποχώρησαν την Τρίτη οι τιμές του αργού καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης αντιστάθμισαν τη στήριξη που δίνει στις τιμές η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου – το οποίο έληξε σήμερα – έχασε 1,01 δολ. ή 1,3% και έκλεισε στα 78,18 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Απριλίου υποχώρησε 1,30 δολ. ή 1,4% στα 77,04 δολ. το βαρέλι.

Το Brent, στο μεταξύ, έχασε 1,22 δολ. ή 1,5% στα 82,34 δολ. το βαρέλι.

Οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζουν να μονοπωλούν την προσοχή των επενδυτών. Η ναυτιλία στην περιοχή υποφέρει καθώς οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους τις τελευταίες ημέρες. Από την προηγούμενη Παρασκευή οι επιθέσεις των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους έπληξαν τουλάχιστον τέσσερα πλοία.

Παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι για την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Μια έκθεση της Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024, σε σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα λιγότερο από αυτό που “βλέπει” ο OPEC.

Ειδικότερα, η IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος. Η πρόβλεψη του OPEC είναι για 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι δυο οργανισμοί διαφωνούν για τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές και την καθαρότερη ενέργεια. Η IEA που εκπροσωπεί βιομηχανικές χώρες, προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2030, ενώ ο OPEC αναμένει ότι η χρήση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα