Υποχωρεί ο πανικός στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σταθεροποιείται το Tether

Την Τετάρτη, η κατάρρευση του stablecoin TerraUSD πυροδότησε εκτεταμένο πανικό στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Όμως 24 ώρες αργότερα, τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σημαντικά.

Το Terraform Labs ανέστειλε, ξεκίνησε και ανέστειλε ξανά το Terra blockchain στον απόηχο της κατάρρευσης του TerraUSD και του Luna.

Οι προγραμματιστές που εργάζονται στο blockchain ανέφεραν σε tweet τους, ότι η δέυτερη αναστολή στόχο είχε να τους επιτρέψει να “καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την ανασύσταση” του δικτύου. Τόσο το TerraUSD, το αλγοριθμικό stablecoin που έχασε και δεν επανέκτησε τη σύνδεση 1-1 με το δολάρια, και το συναφές Luna, διαπραγματευόταν κοντά στο μηδέν τη στιγμή της δεύτερης αναστολής.

Αλλά στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα το κλίμα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin που χρησιμοποιείται στις αγορές κρυπτονομισμάτων για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, ανέκαμψε μετά από το αρχικό μίνι κραχ, καταπραΰνοντας τις ανησυχίες ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν να διαχυθούν στην ευρύτερη αγορά.

Τα κρυπτο που στηρίζουν βασικά πρωτόκολλα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, επίσης ενισχύθηκαν. Ακόμη και το ApeCoin κατέγραψε ράλι, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 35% σε 24 ώρες.

Το bitcoin στο μεταξύ διαπραγματεύεται υψηλότερα των 30.000 δολαρίων μετά από την πτώση στα 25.000 δολάρια στην προηγούμενη συνεδρίαση. Και κάποια εναλλακτικά νομίσματα επίσης σημείωσαν άνοδο, με το bitcoin cash να σημειώνει άνοδο 20% κάποια στιγμή, προτού χάσει μέρος των κερδών του.

Πρόκειται για μια σαφώς πιο θετική εικόνα από το χάος που έπληξε τις αγορές κρυπτονομισμάτων την Τετάρτη, καθώς το UST εισήλθε σε ένα σπιράλ θανάτου. Εκείνη την ημέρα το bitcoin είχε υποστεί πτώση 10%.


Το γεγονός ότι το Tether σταθεροποιείται, σημαίνει ότι τα margin calls που πραγματοποιήθηκαν, εξασθενούν. Οι άνθρωποι παραμένουν ακόμη νευρικοί, αλλά οι πωλήσεις έχουν μειωθεί. Οι επενδυτές θα είναι νευρικοί για λίγες ακόμη ημέρες, αλλά η εξίσωση προσφορά-ζήτηση, έχει σταθεροποιηθεί ξανά, τονίζουν αναλυτές.

Οι παρατηρητές της αγοράς επισήμαναν ότι το bitcoin, το οποίο συνήθως διαπραγματεύεται παράλληλα με το χρηματιστήριο, σημείωσε ξανά άνοδο παρότι ο S&P και ο Nasdaq υποχώρησαν.

Η υπουργός Οικονομικών Γιέλεν στο μεταξύ, δήλωσε πως η πτώση του Terra ‘έδειξε τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων που συνδέεται με το δολάριο, αν και πρόσθεσε πως η κατάρρευσή τους δεν αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

“Τα κρυπτονομίσματα έχουν μικρή οικονομική σημασία. Όχι το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πολλά τέτοια”, τονίζει αναλυτής της Nuveen.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων επηρεάζεται από τις ίδιες δυνάμεις που επηρεάζουν τις μετοχές αυτή τη στιγμή.

“Τι τιμωρείται όταν οι οικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές; Οτιδήποτε με υψηλή αποτίμηση και αβέβαιη ή ανύπαρκτη ροή εσόδων. Και η κρυπτογράφηση έχει αναμφισβήτητα υψηλές αποτιμήσεις και καθόλου ροή εσόδων. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σε αναπτυσσόμενες μετοχές, στην τεχνολογία. Υπάρχει συσχετισμός, αλλά προφανώς είναι πιο ευμετάβλητο, επειδή η αγορά είναι λιγότερο ρευστή”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα