Υποχωρεί η Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι διαδηλώσεις σε μεγάλες κινεζικές πόλεις κατά των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό επαναφέρουν τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη, με την Apple να καταγράφει πτώση μετά από δημοσίευμα που έκανε λόγο για ισχυρό πλήγμα στην παραγωγή iPhone.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,2% στις 34.269 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,29% χαμηλότερα στις 11.194 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,44% στις 4.008 μονάδες.

Το Σαββατοκύριακο ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε κινεζικές πόλεις κατά της στρατηγικής «μηδενικής Covid», με το πλήθος στη Σαγκάη να ζητά την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ.

«Οι Κινέζοι πολίτες βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο να έχει ανοίξει και να επιστρέφει σε σχεδόν ομαλή οικονομική δραστηριότητα, αλλά για την Κίνα αυτό δεν έχει συμβεί», τόνισε ο Ράντι Φρέντερικ, υπεύθυνος trading και παραγώγων στην Charles Schwab.

Οι εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα στα χρηματιστήρια της Ασίας, ενώ απώλειες καταγράφουν οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών με μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην Κίνα.

«Δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις μέσα σε μία νύχτα τις εφοδιαστικές αλυσίδες», τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. «Οπότε τι σημαίνει για αυτές τις εταιρείες; Σημαίνει αβεβαιότητα όσον αφορά τον εφοδιασμό», πρόσθεσε.

Η μετοχή της Apple υποχωρεί 1,4% στα 145 δολάρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει πτώση 2,4% στα 74,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει απώλειες 0,3% στα 1.749 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,043 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 2 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 3,68%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα