Υπό πίεση η ελληνική οικονομία – Υπάρχουν προϋποθέσεις για restart;

Δεν είναι «Κασσάνδρες», ούτε όψιμοι κινδυνολόγοι που… ηδονίζονται να σπέρνουν τον πανικό, όσοι ομιλούν για τις τεράστιες δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η Ευρώπη, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Δεν είναι υπερβολικοί όσοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως και πάλι αυτές του νότου, πρέπει να ανέβουν «Γολγοθά», προκειμένου να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες ανάπτυξης για τις οικονομίες τους. 

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Την πικρή αλήθεια γι’ αυτό που έρχεται δεν την «εξιστορούν» κάποιοι γραφικοί «ειδικοί» ή αναλυτές επί παντός επιστητού, ακόμη και για θέματα που άπτονται της οικονομίας, αλλά προσωπικότητες όπως ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διαχειρίστηκε από θέση ευθύνης, σοβαρές κρίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποτυπώνοντας με γλαφυρότητα την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας για την Ευρώπη, τόνισε ότι «η ανοικοδόμηση μετά την πανδημία, θα μοιάζει με αυτήν που έγινε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Τεραστίων διαστάσεων, λοιπόν, το πρόβλημα και η λύση του απαιτεί ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ». Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι λοιπές αναλόγου υποστηρικτικού χαρακτήρα δράσεις που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή εκδοχή του σχεδίου Μάρσαλ. Πολύ μεγάλα κεφάλαια θα διοχετευτούν (μέσω χορηγήσεων αλλά και δανείων με χαμηλά επιτόκια), κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα που τους επέφερε η πανδημία και το lockdown, καθώς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το restart στην οικονομία τους.

Λιγόστεψαν τα «καύσιμα»

Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για την ελληνική κυβέρνηση. Τα «καύσιμα» για να προωθηθεί καταλλήλως η εν λόγω ενέργεια, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά, δείχνουν πως δεν είναι αρκετά. Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, κινήθηκε σε ρηχά νερά, γεγονός που αναμφίβολα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Τεράστια «πληγή» που δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα, έχει ανοίξει στο λιανεμπόριο, ενώ σταθερά σε υποτονικούς ρυθμούς από τη λήξη της καραντίνας και εντεύθεν, κινείται ο χώρος της εστίασης.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα στοιχεία, τους αριθμούς αλλά και τις προβλέψεις, το επόμενο διάστημα αναμένεται εξόχως δυσχερές για την ελληνική οικονομία. Ούτως ή άλλως οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αναφορικά με το 2020, ήταν εξ’ αρχής (με αφετηρία το lockdown λόγω κορωνοϊού) δυσμενείς, ανεβάζοντας τον υφεσιακό πήχη άνω του 9%. Το μείζον ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός των «ζημιών» και ασφαλώς πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη σταδιακή και σταθερή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Μέτρα και σχέδιο τώρα…

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε τεράστια κεφάλαια που θα αποδοθούν σ’ αυτή μέσω επιχορηγήσεων και, παράλληλα της δίνεται η επιλογή να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια, δεν αποτελεί «σφραγίδα» σωτηρίας και εξασφάλισης ενός ευοίωνου μέλλοντος.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονείται το εξής σημαντικό, ότι το «πακέτο» των επιχορηγήσεων τωn 19,5 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμο για τη χώρα μετά τα μέσα του 2021. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χιλιάδες επιχειρήσεις που «στέναξαν» υπό το βάρος του lockdown, δεν θα έχουν την κάλυψη των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και χωρίς σοβαρή ενίσχυση ρευστότητας, θα βρεθούν στο χείλος της ολικής καταστροφής. Απαιτούνται, λοιπόν, άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα, προκειμένου να αντέξουν και να αποκτήσουν ουσιαστική δυνατότητα επανεκκίνησης.

Καθίσταται αναγκαία η επέμβαση του κράτους προκειμένου να αποφευχθούν «μόνιμες» και ανεπανόρθωτες βλάβες στην πραγματική οικονομία της χώρας, που ενδεχομένως ούτε τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα είναι σε θέση να «θεραπεύσουν». Ίσως, τότε να είναι πολύ αργά.

Επιτακτική ανάγκη, μέσω της λήψης μέτρων που θα τονώσουν το επιχειρείν και την πραγματική οικονομία, αποτελεί ασφαλώς και η ανάσχεση της ανεργίας, που λόγω και των δυσμενών εξελίξεων σε κομβικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η εστίαση, αναμένεται να πάρει την ανιούσα το επόμενο διάστημα. Η ζημιά πρέπει να περιοριστεί και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν συνεπάγεται μόνο τροφοδότηση επιχειρήσεων και λοιπών, μέσω των φθηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μια τέτοιους είδους μονοδιάστατη οικονομική πολιτική δεν είναι ικανή να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, που αποτυπώνονται σ’ ένα ουσιώδες restart της οικονομίας και του επιχειρείν, καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός του 2021.

Χρειάζεται η εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών που θα «μεταλλάξουν» το παραγωγικό μοντέλο που ακολουθείται στη χώρα και θα το εναρμονίσουν με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να έχουν διττό άξονα και περιεχόμενο, να κοιτούν το παρόν και να βλέπουν στο μέλλον: τη σταθεροποίηση της οικονομίας, με την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών και ζημιών που άφησε η πανδημία, αλλά παράλληλα και τη δημιουργία του κατάλληλου πλέγματος, μέσω του οποίου η ελληνική οικονομία και το επιχειρείν, θα καταστούν ανθεκτικές και με στιβαρό υπόβαθρο θα διαβούν τον Ρουβίκωνα της ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα