ΥΠΕΞ προς Τσαβούσογλου: Καθορισμένο το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, Χαμί Ακσόι, για το προσφυγικό, με την ελληνική πλευρά να κάνει σαφές πως ούτε δέχεται αλλά ούτε και θα δεχθεί ποτέ μαθήματα από κανέναν. «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, σε ερώτηση αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πυρά της Αγκυρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ασκόι, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με «φόντο» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου μίλησε για «χειραγώγηση» της κοινής γνώμης και «στρέβλωση» των γεγονότων ενώ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη «ατυχείς».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους -και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ταραχώδεις- ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες πρακτικές, βάναυση αντιμετώπιση των προσφύγων και χρήση όπλων εναντίον τους.

«Σε σχέση με την προσφυγική κρίση του 2015, όταν 850.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, οι αφίξεις σήμερα έχουν μειωθεί κατά 94% χάρις στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία» τόνισε ο Ακσόι, και συμπλήρωσε: «Είναι απάνθρωπο οι χώρες που βρίσκονται πάνω στους μεταναστευτικούς διαδρόμους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να υιοθετούν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που ταλανίζονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την μετανάστευση από τις χώρες προέλευσης (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών)».

Ο Τούρκος αξιωματούχος έστρεψε τα «πυρά» του και κατά της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δίκαιο για την Τουρκία να επωμιστεί το συνολικό βάρος του προσφυγικού. Τόνισε, μάλιστα, ότι η χώρα φιλοξενεί ήδη 4 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο ίδιος προέτρεψε ακόμη τη χώρα μας να συνεργαστεί με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και όχι να επιδίδεται σε «προπαγάνδα» κατά της Τουρκίας. Ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε και σε σειρά συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά τη χώρα μας για βάναυση συμπεριφορά κατά των μεταναστών και υιοθέτηση παράνομων πρακτικών.

«Προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να:

Αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες, που καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς.
Να αποτρέπει τους θανάτους βρεφών, ανηλίκων και μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια.
Να μην ξεχνά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Να τερματίσει την πρακτική push back που είναι παράνομη και αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Να μην χρησιμοποιούν όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζουν απάνθρωπα
Να δείχνουν σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών, καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα