ΥΠΕΞ: Καταδίκη των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στη Μεσόγειο

Άμεση και σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες παγιώνεται το “καθεστώς” που έχει κηρύξει στη Μεσόγειο, με αποδοχή του από τη χώρα μας, μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς, τόνισε:

“Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός”.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε ισχυριστεί τα εξής: “Μετά τη συμφωνία που συνομολογήσαμε με τη Λιβύη για τη Μεσόγειο, βαθμιαία αλλάζουν οι ισορροπίες υπέρ της χώρας μας. Η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη Λιβύη. Ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα. Χάρη στην αποφασιστική στάση μας στο ζήτημα αυτό, η κατάσταση που δημιουργήσαμε στη Μεσόγειο άρχισε σταδιακά να γίνεται αποδεκτή από τις εμπλεκόμενες χώρες, ιδίως από την Ελλάδα”.

Πρόκειται για την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την Λιβύη. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνεδρίαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Σχετικά Νέα