ΥΠΕΣ Κύπρου για μεταναστευτικό: Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα

Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα της Κύπρου, είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα προκειμένου η Κύπρος να καταστεί μη ελκυστικός προορισμός, πετυχαίνοντας μείωση κατά 85% στις ροές μεταναστών από αφρικανικές χώρες.

Υπέδειξε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τους Σύρους του Λιβάνου, επειδή θεωρούνται πρόσφυγες στους οποίους παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Ο κ. Ιωάννου επισήμανε πως η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.

«Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ουσιαστικά επίθεση με σαπιοκάραβα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι ο Λίβανος επιβάλλεται να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπέδειξε ότι η Λευκωσία αξιώνει την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τη διασύνδεση της βοήθειας που λαμβάνει ο Λίβανος, με την ικανότητά της χώρας να ανακόπτει τις βάρκες που έχουν προορισμό την Κύπρο.

«Η Κύπρος δεν θέλει χρήματα, αυτό που αξιώνει είναι να επιδειχθεί στην πράξη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα