Υπερήφανη η Ινδία παρά το άδοξο τέλος της αποστολής στη Σελήνη

Η Ινδία απέτυχε να είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα έκανε επιτυχή προσσελήνωση, καθώς η άκατος Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, φαίνεται ότι συνετρίβη κατά την κάθοδό της στον νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης. Ωστόσο, ο Ινδός πρωθυπουργός συνεχάρη τους επιστήμονες και δήλωσε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για το έως τώρα έργο τους.

Οι άλλες χώρες που έχουν κάνει επιτυχείς προσσεληνώσεις είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία (και ως ΕΣΣΔ) και η Κίνα. Αν τα είχε καταφέρει, η Ινδία θα γινόταν η πρώτη που θα είχε κάνει προσσελήνωση στον ανεξερεύνητο έως τώρα Νότιο Πόλο του δορυφόρου της Γης, όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ανακάλυψη νερού και ορυκτών (γι’ αυτό, άλλωστε, επελέγη αυτό το σημείο από τους Ινδούς επιστήμονες). Οι προηγούμενες αποστολές των άλλων χωρών είχαν προσσεληνωθεί πιο κοντά στον ισημερινό της Σελήνης.

Υπάλληλοι του ISRO παρακολουθούν με αγωνία την πορεία του Vikram, που τελικά φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε

AP Photo/Aijaz Rahi

Σύμφωνα με τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), οι επιστήμονες έχασαν την επικοινωνία με την άκατο Vikram κατά τη φάση καθόδου της στο φεγγάρι και λίγο προτού αυτή φθάσει στην επιφάνειά του νότιου πόλου της Σελήνης.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη του Vikram, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η άκατος κατέβηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έπρεπε και τελικά συνετρίβη.

Το πρόβλημα με το Vikram, που μετέφερε κι ένα μικρό ρόβερ, το Pragyan, διαπιστώθηκε περίπου 2,1 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και τελικά λίγα δευτερόλεπτα πριν από την προγραμματισμένη επαφή με το σεληνιακό έδαφος, η επαφή με το σκάφος χάθηκε.

Ο επικεφαλής του ISRO Κ. Σιβάν δήλωσε ότι αναλύονται τα δεδομένα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς πήγε στραβά, εν μέσω μεγάλης κατήφειας των Ινδών επιστημόνων και μηχανικών στο κέντρο ελέγχου στη Μπενγκαλούρου.

Το Chandrayaan-2 είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι στις 20 Αυγούστου και τελικά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) από ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων απελευθέρωσε το Vikram, το οποίο άρχισε την ελεγχόμενη κάθοδό του στη Σελήνη.

Σχετικά Νέα