Ύπατη Αρμοστεία: Επιδεινώθηκε η ψυχική υγεία των προσφύγων μέσα στην πανδημία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) προειδοποίησε ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των προσφύγων, των εκτοπισμένων και των ανιθαγενών ανθρώπων.

«Ο COVID-19 δεν είναι μόνο μια κρίση στον τομέα της σωματικής υγείας, αλλά πλέον προκαλεί κρίση και στην ψυχική υγεία. Ενώ πολλοί πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αξιοσημείωτo σθένος και μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους παρόλο που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τη βία ή διώξεις, η ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν έχει φτάσει πλέον στα όριά της», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Philippo Grandi.

Όπως υπογράμμισε, «λαμβάνουμε αναφορές ότι αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι σχετικές ανάγκες ανάμεσα στους εκτοπισμένους πληθυσμούς. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση αυτή είναι ο φόβος μετάδοσης του ιού, τα μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις, η αδυναμία βιοπορισμού και η αβεβαιότητα για το μέλλον.»

Καθώς η πανδημία έχει επιφέρει εκτεταμένες ζημιές σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η Υ.Α. ανησυχεί ιδιαίτερα ότι χάνοντας το μεροκάματο και τα μέσα βιοπορισμού τους, πολλοί πρόσφυγες οδηγούνται σε ψυχοκοινωνική δυσχέρεια. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πλέον κάποιοι αναφέρουν περιστατικά αυτοτραυματισμών λόγω της πίεσης αυτής.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ οι συνέπειες της πανδημίας προκαλούν ή επιδεινώνουν προϋπάρχουσες ψυχικές ασθένειες, τα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού επηρεάζουν και αυτά τη διαθεσιμότητα της βοήθειας. Η παροχή στήριξης και φροντίδας για την ψυχική υγεία είναι ακόμα πιο δύσκολη κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Η διαθεσιμότητα του προσωπικού μπορεί να είναι μειωμένη και οι πρόσφυγες συχνά δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν για να βρουν τη φροντίδα που χρειάζονται, ενώ πολλές ομαδικές δραστηριότητες που απαιτούν προσωπική επαφή έχουν ακυρωθεί.

«Η συντριπτική πλειοψηφία, το 84% των προσφύγων όλου του κόσμου φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και, ακόμα και πριν από την πανδημία, η πρόσβασή τους σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας ήταν ήδη πολύ περιορισμένη. Σήμερα, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, με τον κορωνοϊό να προκαλεί φοβερά σωματικά και ψυχικά προβλήματα, είναι πιο προφανής και κρίσιμη από ποτέ η ανάγκη να επενδύσουμε στην παροχή αδιάλειπτων υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, και να διασφαλίσουμε ότι αυτές είναι προσβάσιμες σε όλους», τόνισε επίσης ο P. Grandi.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα