

Σημαντικά αυξημένες ήταν κατά το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 οι ροές προσφύγων και μεταναστών και οι αιτήσεις ασύλου των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ την ίδια ώρα υπήρξε μείωση των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου και του αριθμού των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στις δομές της επικράτειας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Νοέμβριο του 2022.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυξημένες κατά 87% ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2022 έφτασαν 15.052 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 είχαν φτάσει 8.031 άτομα.
Την ίδια ώρα, τους πρώτους έντεκα μήνες του 2022 πραγματοποιήθηκαν 7.843 αποχωρήσεις μέσω απελάσεων, εθελοντικών επιστροφών και μετεγκαταστάσεων, αριθμός μειωμένος κατά 26% σε σχέση με το 2021. Οι εθελούσιες επιστροφές πάντως σημείωσαν αύξηση κατά 53% την περίοδο αυτή, αγγίζοντας τις 1.161 σε σχέση με 757 το ίδιο διάστημα του 2021.
Κατά το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 σημαντική αύξηση υπήρξε στα αιτήματα που κατατέθηκαν από ασυνόδευτα παιδιά (κατά 33%). Η χώρα με τα περισσότερα αιτήματα ασυνόδευτων ανηλίκων την περίοδο Νοεμβρίου 2021- Νοεμβρίου 2022 ήταν η Σομαλία και ακολουθούν οι αιτούντες από Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές και Αίγυπτο. Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου τον Νοέμβριο του 2022 ήταν αυξημένες κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
Στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου πρώτου και δεύτερου βαθμού σημειώθηκε το πρώτο εντεκάμηνο του 2022 μείωση κατά 49% σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, υπήρξε σταθερά πτωτική πορεία του αριθμού των διαμενόντων αιτούντων άσυλο στις δομές στην επικράτεια κατά 55% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 (15.901 έναντι 35.182).
Μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 22.399 ηλεκτρονικές αιτήσεις προκαταγραφής από Ουκρανούς εκτοπισθέντες και εκδόθηκαν 21.025 άδειες προσωρινής προστασίας.
Συνολικά, οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών σε ισχύ ανέρχονταν τον Νοέμβριο του 2022 σε 471.198.
Σχετικά Νέα
Υφυπ. Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου στο ΕΡΤNews: Το Πανεπιστήμιο θα αποφασίζει την 24μηνη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας – Στους πρυτάνεις η ευθύνη άμεσης εφαρμογής του νόμου
«Ένα μόνο πειθαρχικό και άμεση έναρξη της πειθαρχικής πειθαρχικής δίωξης του οποιουδήποτε προκαλεί οποιοδήποτε.
ΗΠΑ: Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα κεντρικά γραφεία της ExxonMobil και της Cheniere Energy
Τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ExxonMobil στο Τέξας των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν χθες, Παρασκευή 9 Μαΐου,.
Σ. Φάμελλος: «Το καθεστώς Μητσοτάκη πρέπει να φύγει» – Προαγγελία καταστατικών αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ
«Η άδικη πολιτική Μητσοτάκη δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει διέξοδος, και είναι προοδευτική, είναι το.
Αδ. Γεωργιάδης: Επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό – Προτεραιότητα η ενίσχυση της μεταμοσχευτικής δράσης στη χώρα
Σε επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος υπεβλήθη την Παρασκευή 9 Μαΐου μια 48χρονη ασθενής, που έπασχε.