Υφεση στη Γερμανία προβλέπει το τρίτο τρίμηνο η Bundesbank

Η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο καθώς η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και η ιδιωτική κατανάλωση προσθέτει ελάχιστα στην ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank σε μηνιαία οικονομική έκθεση τη Δευτέρα.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υπέστη μικρή ύφεση στην αλλαγή του έτους και ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο, επομένως μια συρρίκνωση στην τρέχουσα περίοδο θα σήμαινε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ή χωρίς ανάπτυξη.

“Παρά τον κάπως βραδύ ρυθμό των αυξήσεων των τιμών, τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την καλή αγορά εργασίας, τα ιδιωτικά νοικοκυριά εξακολουθούν να συγκρατούν τις δαπάνες”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

“Εκτός από τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών, η αυξανόμενη αδυναμία της βιομηχανίας επιβαρύνει επίσης τις οικονομικές επιδόσεις”, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα τέλη του 2022, αλλά στο 5,3%, παραμένει δυσάρεστα υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τώρα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο υψηλό ρεκόρ 4% για να σταματήσει τη γρήγορη αύξηση των τιμών.

Αυτή η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα επιβαρύνει επίσης την ανάπτυξη, ανέφερε η Bundesbank, όπως και η φθίνουσα πρόσληψη παραγγελιών για τον ζωτικό και τεράστιο βιομηχανικό τομέα της χώρας.

“Η χαμηλή και συνεχιζόμενη μείωση των εισερχόμενων παραγγελιών και η φθίνουσα συσσώρευση παραγγελιών έχουν ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανική παραγωγή”, είπε η κεντρική τράπεζα.

Η βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία είναι πολύ εκτεθειμένη στις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα και οι προοπτικές της για ανάκαμψη παραμένουν αδύναμες, λένε οικονομολόγοι της αγοράς.