Υεμένη: Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καλούν αυτονομιστές και κυβέρνηση σε διάλογο

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν εκ νέου σήμερα τους αυτονομιστές της νότιας Υεμένης και την κυβέρνηση της χώρας να διαπραγματευτούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις.

Αιτία των συγκρούσεων αυτών είναι οι διαφορές μεταξύ των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τα Εμιράτα, και της κυβέρνησης, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που θεωρητικά συμμετέχουν στον συνασπισμό που μάχεται στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Σε κοινή τους ανακοίνωση Σαουδική Αραβία και Εμιράτα κάλεσαν τις δύο πλευρές να συνεργαστούν με την επιτροπή που έχει αναλάβει την επίτευξη εκεχειρίας.

Οι δύο χώρες πίεσαν επίσης κυβέρνηση και αυτονομιστές να “δεσμευθούν άμεσα στον διάλογο (τον οποίο η Σαουδική Αραβία θέλει να διοργανώσει) στην Τζέντα” με θέμα τη νότια Υεμένη.

Προς το παρόν ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι αρνείται τον διάλογο εφόσον οι αυτονομιστές δεν εγκαταλείψουν όλες τις θέσεις που κατέλαβαν στο Άντεν, έδρα της κυβέρνησης της χώρας.

Μετά τις μάχες που ξέσπασαν στις 7 Αυγούστου στη μεγάλη αυτή πόλη της νότιας Υεμένης, οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί στη γειτονική επαρχία Αμπιάν και στη συνέχεια στην Τσάμπουα, πιο βόρεια.

Στο Άντεν οι αυτονομιστές του Μεταβατικού Συμβουλίου του Νότου έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και στρατιωτικές θέσεις της κυβέρνησης.

Ήττα των αυτονομιστών

Αν και έχουν αποσυρθεί από τα κυβερνητικά κτίρια, οι αυτονομιστές εξακολουθούν να κρατούν τις άλλες θέσεις.

Στην επαρχία Αμπιάν οι αυτονομιστές κατέλαβαν δύο στρατόπεδα της κυβέρνησης, όμως σήμερα υπέστησαν ήττα στην επαρχία Τσάμπουα η οποία πέρασε εντελώς στον έλεγχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αφού εκδιώχθηκε από τη Σαναά από τους Χούτι το 2014 η κυβέρνηση της Υεμένης κήρυξε το Άντεν “προσωρινή πρωτεύουσα” της χώρας.

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος πριν από την ένωσή της με τη Βόρεια το 1990. Οι αυτονομιστές όμως εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία εκεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα