

Οι αντάρτες Χούθι προειδοποίησαν σήμερα, Κυριακή (19/1) τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θα έχει «συνέπειες».
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο τμήμα της Υεμένης, ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman.
Οι Χούθι «προειδοποιούν τις εχθρικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα για τις συνέπειες οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της χώρας μας κατά την περίοδο της εκεχειρίας στη Γάζα», αναφέρουν οι Υεμενίτες αντάρτες σε μήνυμά τους που κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Διαμηνύουν πως «θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση με στρατιωτικές επιχειρήσεις ακριβείας εναντίον των δυνάμεων αυτών… χωρίς κόκκινες γραμμές».
Ο ηγέτης τους, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι ο τερματισμός των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από το αν αυτό θα τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας.
Η «πρώτη φάση» της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει 42 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 8:30 το πρωί της Κυριακής.
Από τον Νοέμβριο του 2023, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων – που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία – στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, διαμηνύοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σχετικά Νέα
Μπέσεντ: Αναμένει σύντομα αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Αισιόδοξος ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ.
Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση.
Λευκός Οίκος: Ο απεσταλμένος του Τραμπ Γουίτκοφ θα επισκεφθεί τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με τον Πούτιν
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβεί στη Ρωσία για συνομιλίες αργότερα.
Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία για «λαθρεμπόριο» πετρελαίου
Το Ιράν κατέσχεσε δύο ξένα πλοία που επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο ιρανικών καυσίμων στη θαλάσσια.