Υεμένη: Οι αυτονομιστές του νότου έχουν περικυκλώσει δύο βάσεις του κυβερνητικού στρατού

Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης περικύκλωσαν σήμερα δύο κυβερνητικές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο λιμάνι Άντεν, προκαλώντας νέες συγκρούσεις μεταξύ μέχρι πρότινος συμμάχων οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αυτονομιστές και η κυβέρνηση της Υεμένης ανήκαν στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα και τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας το 2014.

Όμως οι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από τη συμμαχία νωρίτερα αυτό τον μήνα καταλαμβάνοντας μάλιστα την προσωρινή έδρα της κυβέρνησης της Υεμένης στο Άντεν στις 10 Αυγούστου.

Από σήμερα πολιορκούν το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού στη Ζινζιμπάρ, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Άντεν, στην επαρχία Αμπίάν, όπως δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Το δεύτερο στρατόπεδο που έχουν περικυκλώσει βρίσκεται στην αλ Κάουντ, στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Άντεν και Αμπιάν, και σε αυτό έχει τη βάση της η στρατιωτική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενημέρωσης της Υεμένης Μουάμαρ αλ Ιριάνι, οι αυτονομιστές ζητούν από τους στρατιώτες που βρίσκονται στις βάσεις να παραδοθούν και προειδοποιώντας σε αντίθετη περίπτωση ότι θα υποστούν “μια επίθεση”.

Εκπρόσωπος του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Νίζαρ Χάιταμ, επιβεβαίωσε ότι δύο στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν περικυκλωθεί από τους αυτονομιστές.

“Δύο στρατόπεδα έχουν περικυκλωθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ζώνη Ασφαλείας””, όπως επεσήμανε στο Twitter.

Σε άλλο μέτωπο στα βόρεια ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη διάρκεια της νύκτας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούτι στη Σανάα. Οι επιδρομές φαίνεται να αποτελούν απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες εναντίον πετρελαϊκών στόχων της Σαουδικής Αραβίας.

Η βία και η διάσπαση του συνασπισμού ενδέχεται να εγείρουν εμπόδια στις προσπάθειες του ΟΗΕ να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία και στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και έχει ωθήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα του λιμού.

“Αυτό που συμβαίνει στην Αμπιάν είναι μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση από το Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο”, επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία που επιθυμεί ο συνασπισμός να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των Χούτι, κυρίως κατά μήκος των συνόρων της, έχει ζητήσει τη σύγκληση συνόδου προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση στο Άντεν, όμως η άρνηση των αυτονομιστών να επιστρέψουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης στις κυβερνητικές δυνάμεις έχει καθυστερήσει τη διεξαγωγή της.

Η πολιορκία από τους αυτονομιστές δύο κυβερνητικών βάσεων στην επαρχία Αμπιάν, γενέτειρα του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν.

Οι αυτονομιστές στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης και κατέλαβαν το Άντεν αφού κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα που πρόσκειται στον Χάντι ότι συμμετείχε σε μια επίθεση των Χούτι με πυραύλους εναντίον των δυνάμεων της νότιας Υεμένης.

Η διαμάχη έχει φέρει στο φως τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του βασικού της συμμάχου στον συνασπισμό, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που χρηματοδοτούν τους αυτονομιστές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα