Υεμένη: Επιθέσεις από τους Χούθι Υεμένη έπληξαν δύο πλοία

Επιθέσεις από την ελεγχόμενη από τους Χούθι Υεμένη έπληξαν δύο πλοία με σημαία Λιβερίας στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ σήμερα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, γεγονός που τονίζει την απειλή για τα πλοία σε θαλάσσιες διαδρομές που στοχοθετούνται από την προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση.

Βλήμα, που θεωρείται ότι είναι drone, έπληξε ένα από τα πλοία, το γερμανικής ιδιοκτησίας Al Jasrah, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, αλλά όχι τραυματισμοί, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στη δεύτερη επίθεση, ένας εκ των οποίων χτύπησε ένα πλοίο, προκαλώντας πυρκαγιά την οποία προσπαθεί να σβήσει το πλήρωμα, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σπεύδει να συνδράμει το πλοίο, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να το κατονομάζει.

Σε ανακοίνωσή τους οι Χούθι ανέφεραν πως εκτόξευσαν πυραύλους κατά δύο πλοίων — του MSC Alanya και του MSC Palatium III. Η ανακοίνωσή τους δεν κάνει καμία αναφορά στο Al Jasrah.

Εκπρόσωπος της MSC δήλωσε ότι δεν έγινε επίθεση στο Alanya. Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό των Χούθι περί επίθεσης στο Palatium III, ο εκπρόσωπος δεν έκανε κάποιο άλλο σχόλιο.

Οι Χούθι δήλωσαν πως και τα δύο πλοία κατευθύνονταν στο Ισραήλ.

Ωστόσο, το Alanya και το Palatium III είχαν δηλώσει αμφότερα ως προορισμό τους την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με δεδομένα του MarineTraffic.

«Θα συνεχίσουμε να εμποδίζουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια μέχρις ότου φθάσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζεται ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση των Χούθι.

«Διαβεβαιώνουμε όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε όλα τα λιμάνια στον κόσμο εκτός από τα ισραηλινά λιμάνια πως δεν θα πάθουν κανένα κακό και πως πρέπει να διατηρήσουν σε λειτουργία τη συσκευή ταυτοποίησής τους», ανέφερε.

Πρόσθετα μέτρα
Καθώς ανήκουν στον υπό το Ιράν «Άξονα της Αντίστασης», οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία που ταξιδεύουν σε θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα και εκτοξεύουν drone και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας πως σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της Hapag-Lloyd, της εταιρίας στην οποία ανήκει το Al Jasrah, ανακοίνωσε ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε κοντά στις ακτές της Υεμένης. «Η Hapag-Lloyd θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει άλλο σχόλιο.

Η βρετανική εταιρία ασφάλειας ναυσιπλοΐας Ambrey ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Alanya, με σημαία Λιβερίας, έλαβε εντολή να αλλάξει ρότα προς την Υεμένη από τους επιβαίνοντες σε μικρό σκάφος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν μέλη της οργάνωσης Χούθι της Υεμένης, αναγκάζοντάς το να λάβει μέτρα αποφυγής.

Η Ambrey ανέφερε ότι το MSC Alanya δέχθηκε προειδοποίηση από τους Χούθι να μην προχωρήσει βορειότερα και ότι οι ίδιοι απευθύνθηκαν στο πλήρωμα, λέγοντας: «Καπετάνιε, δεν σας επιτρέπεται να προχωρήσετε στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλάξτε ρότα προς νότο τώρα».

Σε άλλο περιστατικό, η Ambrey ανέφερε ότι το ελβετικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Palatium III, με σημαία Λιβερίας, αποτέλεσε στόχο ενώ έπλεε προς βορρά σε απόσταση περίπου 23 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Μόκα.

Η Ambrey ανέφερε ότι το σκάφος έλαβε την ίδια προειδοποίηση με το Alanya.

Οι Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Αργά χθες, Πέμπτη, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν στρατιωτική επιχείρηση κατά πλοίου εμπορευματοκιβωτίων της Maersk, πλήττοντάς το απευθείας με drone. Η δανέζικη εταιρία διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό και δήλωσε ότι το πλοίο δεν επλήγη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, δήλωσε την Πέμπτη πως η Ουάσινγκτον θέλει τον «ευρύτερο δυνατό» ναυτικό συνασπισμό για να προστατεύει τα πλοία και διαμήνυσε στους Χούθι ότι οι επιθέσεις δεν θα γίνουν ανεκτές.

Το Ιράν προειδοποίησε πως η προτεινόμενη πολυεθνική ναυτική δύναμη θα αντιμετωπίσει «αναπάντεχα προβλήματα» και πως κανένας «δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση στην περιοχή όπου έχουμε υπεροχή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα