Υεμένη: Ανεστάλησαν οι υπηρεσίες σε 300 κέντρα υγείας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν χθες Τετάρτη ότι ανεστάλησαν οι ιατρικές υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονταν σε 300 και πλέον εγκαταστάσεις σε όλη την Υεμένη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

«Μεταξύ του Απριλίου και του Αυγούστου, οι υπηρεσίες (του ΟΗΕ) αναγκάστηκαν να μειώσουν τις διανομές τροφίμων» και «να αναστείλουν τις υπηρεσίες υγείας σε πάνω από 300 εγκαταστάσεις», διευκρίνισε η Λίσε Γκράντε, η συντονίστρια του οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στην Υεμένη.

Πρόκειται για μια «ανυπόφορη κατάσταση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μπροστά «στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», ο ΟΗΕ δεν διαθέτει τους πόρους για να σώσει ανθρώπους που «θα πεθάνουν εάν δεν τους προσφερθεί βοήθεια».

«Οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης είναι άμεσες, τεράστιες και καταστροφικές», υπογράμμισε η κυρία Γκράντε.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν εκφράσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας την απαισιοδοξία τους μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, όπου «το φάσμα του λιμού είναι εκ νέου παρόν» και όπου πολλές αραβικές δωρήτριες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, δεν έχουν τιμήσει τις δεσμεύσεις τους.

«Οι μάχες κλιμακώνονται, οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται και η πανδημία του κορονοϊού μαίνεται», απαρίθμησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος σε μια χώρα που έχει «εκτραπεί από τον δρόμο της ειρήνης».

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ, είχε προειδοποιήσει από την πλευρά του εναντίον του «φάσματος του λιμού».

Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται από τα τέλη του 2014 οι σιίτες αντάρτες Χούθι με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, σε μια σύρραξη που αρκετοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, τις δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με διάφορες ΜΚΟ, ενώ περίπου 24 εκατομμύρια Υεμενίτες, με άλλα λόγια πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα