Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες του μεγάλου σεισμού του 1999 στην Αθήνα

Ο δυνατός σεισμός που ταρακούνησε το μεσημέρι την Αθήνα με επίκεντρο την Μαγούλα ξύπνησε άσχημες μνήμες του μεγάλου σεισμού το 1999.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ταρακουνήθηκαν τα κτίρια στην πόλη της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στις επικοινωνίες. Λίγα λεπτά αργότερα το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε πως η σεισμική δόνηση ήταν στα 23 χλμ Βορειοδυτικά της Αθήνας, 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας και δίνει ένταση 5,1 Ρίχτερ.Σημειώνεται πως αυτή την ώρα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Μεταξουργείου, σε περιοχές του Πειραιά και σε άλλα σημεία της Αττικής, ενώ σύμφωνα με τι πληροφορίες παρουσιάζουν προβλήματα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Σοκαριστικά βίντεο: Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» την Αττική

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφίες από την Αθήνα μετά τον ισχυρό σεισμό

Μέχρι ώρας έχουν αναφερθεί ζημιές και μικροτραυματισμοί.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κορινθία, την Αίγινα, ακόμα και σε νησιά των Κυκλάδων.

Aυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Εκκενώνονται όλα τα δημόσια κτήρια

Την προληπτική εκκένωση όλων των δημόσιων κτηρίων ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές, για προληπτικούς λόγους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που έπληξαν την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σεισμολόγοι: Δεν έχει εξακριβωθεί αν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του ’99

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξετάζουμε τα στοιχεία για να εντοπίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας ούτε εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία ενώ επικρότησε την απόφαση, ως προληπτικό μέτρο, να εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια.

ΑΠΘ: Επιφανειακή η σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Προβλήματα στις επικοινωνίες μετά τη σεισμική δόνηση
Πολλά προβλήματα σημειώνεθηκαν στις επικοινωνίες μετά τον ισχυρό σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά τη σεισμική δόνηση, αρκετοί άνθρωποι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, ωστόσο διαπίστωσαν ότι πολλές γραμμές ήταν «νεκρές».

Αντιθέτως, οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία και έτσι υπήρξε επικοινωνία μέσω αυτών των οδών

Ο μεγάλος σεισμός του 1999
Τον Σεπτέμβρη του 1999, 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πρωτεύουσα. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας άφησε πίσω του 143 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περίπου 50.000 κτήρια γκρεμίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά να πρέπει να κατεδαφιστούν.
Το κόστος της ζημιάς υπολογίστηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.
Ο σεισμός χτύπησε στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια. Σε μια περιοχή δηλαδή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το εστιακό βάθος του λιγότερο από 10 χιλιόμετρα, γεγονός που έκανε το χτύπημα στην πόλη τόσο φονικό.
Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 99 το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο. Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη -αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα- αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.
Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Κι επειδή μιλάμε για δήμους σχετικά φτωχικούς (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα