Xρηματιστήριο Αθηνών: Οι φόβοι για ύφεση και πληθωρισμό έφεραν απώλειες 1,43%

Το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης δεν άφησε πολλά περιθώρια αυτονόμησης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και στο ξεκίνημα έδειξε διαθέσεις για αυτονόμηση ή έστω να καταγράψει περιορισμένες απώλειες, η διεύρυνση των απωλειών στην Ευρώπη σε επίπεδα κοντά στο 3% τράβηξε χαμηλότερα και το Χ.Α.

Ο φόβος για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίες έχει επιστρέψει στα διεθνή χρηματιστήριο και οι δείκτες οδεύουν προς το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020. Ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη και η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία να προβλέπεται ότι δε θα τελειώσει σύντομα.

Σε αυτό το κλίμα η Uniper κατέγραφε μεγάλες απώλειες, καθώς ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος βρίσκεται σε συνομιλίες με το Βερολίνο επιθυμώντας κυβερνητική διάσωση, ως απάντηση στη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος, μείωσε την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 3,2% φέτος με τον πληθωρισμό να αναμένεται στο 7,6%.

Ακόμα και το σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά στο Νότο δεν έφερε μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων. To ελληνικό δεκαετές ήταν στο 3,593%, με το ιταλικό στο 3,293% και το ισπανικό στο 2,459%.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι τράπεζες επιβάρυναν την εικόνα με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 3,58% και να κλείνει κάτω από τις 500 μονάδες και σε χαμηλό 11 μηνών. Η Alpha Bank έχασε 4,19%, η Εθνική 3,98%, η Eurobank 3,08% και η Πειραιώς 2,56%. Ο Γενικός Δείκτη έκλεισε με απώλειες 1,43% και στις 810,42 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Λόγω βαρύτητας, το θετικό πρόσημο του ΟΤΕ συγκρατούσε την πτώση του Γενικού Δείκτη, όμως η εικόνα ήταν έντονα πτωτική. Στις τελικές δημοπρασίες αγοραστές και πωλητές έδωσαν μεγάλη μάχη στον ΟΤΕ με αποτέλεσμα να δούμε τζίρο 11,3 εκατ. ευρώ στη μετοχή και την άνοδο να περιορίζεται στο 0,42%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση μεγάλες απώλειες και άνω του 3% κατέγραψε η Jumbo και η Aegean, ενώ ισχυρή ήταν η πτώση για Lamda και Motor Oil. Στον αντίποδα με άνοδο έκλεισαν Viohalco, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, αλλά χωρίς η κίνηση να δημιουργεί ενθουσιασμό.

Η μετοχή της Intracom ξεχώρισε καθώς σε ανακοίνωσή της η εταιρεία παραδέχθηκε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της Intrakat. Ωστόσο, αν και ενδοσυνεδριακά είχε άνοδο ακόμα και πάνω από 11% στο κλείσιμο βρέθηκε στο +3,87% Σημαντική άνοδο 10,34% κατέγραψε και η Byte με τη φημολογία για deal και εδώ να είναι έντονη.

Fourlis και Real Cons διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα με την τελευταία να κλείνει με άνοδο παρά την αποκοπή.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης Πλαστικά Θράκης, Cenergy, Έλτον, Παπουτσάνης, Centric και EXAE.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα