Στα άκρα οι σχέσεις νησιωτών – κυβέρνησης με φόντο τις επιτάξεις

Πολύ σκληρή στάση αποφάσισε να κρατήσει από εδώ και στο εξής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απέναντι στην κυβέρνηση στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την Τρίτη  το βράδυ. Η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταδικάζει αρχικά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιτάσσει ιδιοκτησίες για την κατασκευή των νέων κλειστών δομών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Με αντίμετρα προσπαθεί η κυβέρνηση να μετριάσει τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό. «Μασάζ» στους βουλευτές που αντιδρούν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νότη Μυταράκη.

Όπως έγινε γνωστό, οι τοπικοί φορείς κόβουν τις γέφυρες επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση της χώρας μέχρι νεοτέρας, ενώ προσφεύγουν στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο Ευρωκοινοβούλιο για την ακύρωση της απόφασης αυτής. Εμμένουν ακόμη στα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με το οποίο εκτός της αποσυμφόρησης ζητούν να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.

Εξάλλου οι διαμαρτυρία τους μεταφέρεται στην πρωτεύουσα, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 10:00 συλλαλητήριο στην Αθήνα, μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της, καθώς όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας η επίταξη κρίθηκε «αναγκαία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και κυρίως για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού σχετικά με την αύξηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται ασύλου», προσθέτοντας ότι «δεν θα χρειαστούν άλλες».

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», επεσήμανε ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην έκδοση της ΠΝΠ, την οποία χαρακτήρισε «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επίταξη «μονόδρομο». «Κάθε μας κίνηση γίνεται για να βοηθήσουμε τα νησιά και η μόνη πρόθεση και βούληση είναι να λύσουμε προβλήματα όχι να δημιουργήσουμε», υπογράμμισε.

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση, που θέλει να βρει λύσεις έως το καλοκαίρι, προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις και να «χρυσώσει το χάπι», επιδοτώντας τους δήμους που δέχθηκαν μετανάστες το 2019. Για τον σκοπό αυτό εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις δομές και προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους. Το ποσό αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 20 ημερών.

Αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επιστροφών και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, η βραδυφλεγής βόμβα του μεταναστευτικού που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση, θα σκάσει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Το Μαξίμου διαμηνύει πως ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μην προχωρήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων και πως ήδη έχει γίνει εδώ κι ένα δίμηνο σε εξαντλητικό βαθμό, συνεπώς δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί αιφνιδιασμού των τοπικών κοινωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας άφησε αιχμές κατά των δημάρχων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι ο διάλογος περιλαμβάνει ένα πλέγμα θεμάτων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες κι όχι μόνο το μεταναστευτικό και την κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, εξάλλου, ότι η επίταξη ισοδυναμεί επί της ουσίας με ενοίκιο για τρία χρόνια – όσο και θα διαρκέσει η επίταξη, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – και πως οι χώροι που επελέγησαν είτε είναι απομακρυσμένοι είτε ανήκουν απευθείας στο Δημόσιο, συνεπώς προξενείται η λιγότερη δυνατή αναστάτωση στους πολίτες και την περιουσία τους.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις ότι επελέγη η μέθοδος των επιτάξεων και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να γίνει «μασάζ» στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, από την κυβέρνηση δηλώνουν κατηγορηματικοί πως ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθεί την Κυριακή (16/12) στα… γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ενημερώσει τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Πρόκειται για μία σειρά από εκδηλώσεις που έχουν στόχο να παραμείνει το κόμμα κοντά στην κυβέρνηση κι αντίστροφα, αλλά η επιλογή του μεταναστευτικού ως του πρώτου θέματος που θα τεθεί στις εκδηλώσεις αυτές μόνο τυχαία δεν είναι, αφού στόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους φαινόμενα αρρυθμίας και έλλειψης συντονισμού. Ανάλογο «μασάζ» αναμένεται έτσι και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα