Site icon The Indicator

Ξεπέρασε και τα 122 δολάρια το αμερικανικό αργό

Ακόμα μια ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τα 120 δολάρια καθώς η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις τιμές ρεκόρ στις αντλίες, ενώ επίκειται και η επιστροφή της Κίνας σε κανονικούς ρυθμούς μετά τα lockdown.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent ενισχύθηκε κατά 2,99% και έκλεισε στα 124,18 δολάρια.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 8 Μαρτίου, όταν η τιμή τότε είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της από το ιστορικό ρεκόρ του 2008.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,26% ή 2,7 δολαρίων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 122,11 το βαρέλι.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτό συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας κατά ποσότητα ρεκόρ 7,3 εκατ. βαρελιών, υποχωρώντας σε χαμηλό από τον Μάρτιο του 1987.

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια αρχή, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου τα εμπορικά αποθέματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, ωστόσο ακριβώς αντίστροφα ήταν τα μεγέθη για την βενζίνη.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,8 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

“Η βενζίνη ήταν το σημείο βαρύτητας της έκθεσης, με μια σφιχτή αγορά σε όλες τις ΗΠΑ”, τόνισε ο Tony Headrick, αναλυτής ενέργειας στην CHS Hedging, σημειώνοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και με τιμές αντλίας άνω των 5 δολαρίων ανά γαλόνι σε πολλά μέρη της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Giovanni Staunovo της UBS επισημαίνει ότι “οι τιμές αυξάνονται με φόντο το γεγονός ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του κορονοϊού, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερη ζήτηση και εισαγωγές αυτό το καλοκαίρι”.

Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι πιέσεις και στο μέτωπο της προσφοράς.

Στην Νορβηγία οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία από τις 12 Ιουνίου θέτοντας σε κίνδυνο μέρος της παραγωγής, ενώ το Ιράν αφαίρεσε δύο κάμερες ασφαλείας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, κάτι που θα αυξήσεις τις εντάσεις με τη διεθνή κοινότητα την ώρα που επιχειρείται να βρεθεί μια λύση στο θέμα προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Επιπλέον, οι προσπάθειες των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους “δεν είναι ενθαρρυντικές” σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος επισήμανε ότι προς ώρας ο Οργανισμός υπολείπεται κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια του στόχου που έχει συμφωνηθεί.

Exit mobile version