Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από τη βία στο Ιράκ

Νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώνονται σήμερα στην πόλη Νασιρίγια του Ιράκ, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνολικά πάνω από 400 είναι οι νεκροί από τη βία στις μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και εβδομάδες στη χώρα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άοπλοι νέοι.

Ορισμένοι από τους τραυματίες των χθεσινών συγκρούσεων στη Νασιρίγια υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην πόλη αυτή σε τουλάχιστον 46, ενώ οι νεκροί σε όλη τη χώρα από την 1η Οκτωβρίου έφτασαν τους 408, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τις σημερινές συγκρούσεις στην πόλη.

Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις στους διαδηλωτές και κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση, υπονοώντας προφανώς να επιδιώξουν μια αλλαγή ηγεσίας την ώρα που κλιμακώνεται η βία στην εξαντλημένη από τον πόλεμο χώρα, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Ο Αλ Σιστάνι προέβη στην δήλωση αυτή μετά την αιματηρότερη ημέρα εδώ και εβδομάδες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ κατά τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές και οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται στις νότιες επαρχίες της χώρας.

Η κυβέρνηση «δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών, το κοινοβούλιο, από το οποίο προέκυψε η σημερινή κυβέρνηση, πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές του και να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον του Ιράκ», υπογράμμισε ο Σιστάνι σε κήρυγμά του που ανέγνωσε σήμερα στην Κερμπάλα ο εκπρόσωπός του Άχμεντ αλ Σάφι και το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Σιστάνι σημείωσε ότι οι επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές «απαγορεύονται», αλλά κάλεσε παράλληλα και τους διαδηλωτές να απορρίψουν τη βία, δύο ημέρες μετά την πυρπόληση από διαδηλωτές του ιρανικού προξενείου στην ιερή πόλη Νατζάφ στο νότιο Ιράκ.

Οι διαδηλωτές «πρέπει να μην επιτρέπουν ειρηνικές διαδηλώσεις να μετατρέπονται σε επιθέσεις σε ιδιοκτησίες ή σε ανθρώπους» υπογράμμισε.

Η πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στη Νατζάφ την Τετάρτη πυροδότησε κλιμάκωση της βίας.

Χθες Πέμπτη οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 46 ανθρώπους στην Νασιρίγια, 12 στην Νατζάφ και 4 στην Βαγδάτη, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters.

Εξάλλου νωρίς σήμερα το πρωί ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας στην Νασιρίγια, στοιχίζοντας τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Την ίδια ώρα στη Νατζάφ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στους νεκρούς των χθεσινών επεισοδίων στην πόλη αυτή, με το πλήθος να μεταφέρει στα χέρια του τα φέρετρα 7 ανθρώπων, μολονότι ο αριθμός των νεκρών της χθεσινής ημέρας είναι σύμφωνα με ιατρικές πηγές σχεδόν ο διπλάσιος.

«Οι εχθροί του Ιράκ και οι μηχανισμοί τους προσπαθούν να σπείρουν το χάος και την εσωτερική διαμάχη ώστε να επιστρέψει η χώρα στην εποχή της δικτατορίας όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να αποτρέψουν αυτή την πιθανότητα», σημείωσε επίσης ο Σιστάνι στο κήρυγμά του χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η κρίση αυτή είναι η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει το Ιράκ εδώ και χρόνια. Οι διαδηλωτές αξιώνουν την αποχώρηση της κυριαρχούμενης από σιίτες κυβερνώσας ελίτ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει στα χέρια της την εξουσία της χώρας μετά την εισβολή και την ανατροπή του σουνίτη δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν το 2003 από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα