

Ξεπέρασε τα 33 δισ. ευρώ η ζήτηση για το νέο 10ετές του ελληνικού δημοσίου, περίπου μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Η εκτίμηση για το επιτόκιο είναι τώρα στις 102 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, δηλαδή περίπου στο 3,6%.
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Αθήνας στις αγορές για το 2025. Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε το συγκεκριμένο timing για να αποφύγει τυχόν αναταράξεις στις αγορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς ή άλλες πολιτικές, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα και Societe Generale για την έκδοση του 10ετούς τίτλου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2035.
Με αυτή την πρώτη έκδοση του 2025, η Αθήνα στοχεύει να αντλήσει 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το σύνολο του 2025 ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.
Οπως έγραφε και νωρίτερα το MR, τυπικά, ο Ιανουάριος είναι ένας «φορτωμένος» μήνας για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, με την Societe Generale να υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εκδώσουν μέσα στο 2025 ελαφρώς λιγότερα ομόλογα από ό,τι το 2024, αλλά σε καθαρή βάση, εάν συνυπολογιστεί η επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιγξης και των χαμηλότερων αποπληρωμών, θα είναι περισσότερα. Η καθαρή προσφορά ομολόγων την οποία θα πρέπει να απορροφήσουν οι ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να φτάσει στα 825 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, που αποτελεί ένα νέο υψηλό έπειτα από τα περσινά 715 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον του υψηλού ανταγωνισμού, η Ελλάδα προσέρχεται στις αγορές έχοντας το πλεονέκτημα μιας θετικής τάσης στην αξιολόγησή της. Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία είδαν πέντε θετικά outlooks και δύο αναβαθμίσεις στις αξιολογήσεις τους, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί, καθώς το χάσμα ανάμεσα στα θεμελιώδη και τις αξιολογήσεις κλείνει, σημειώνει η SocGen. Αντίθετα, σε Βέλγιο και Γαλλία οι αρνητικές τάσεις συνεχίζονται.
Σημειώνεται ότι το επόμενο «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης έχει κλειστεί για τις 14 Μαρτίου, με το review της «αυστηρής» Moody’s, και θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου η S&P και στις 16 Μαΐου η Fitch.
Μέσα στο 2025, η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5,29 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι από έντοκα γραμμάτια και δάνεια του επίσημου τομέα.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας αναμένεται να φτάσουν τα 15,283 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα καταβάλει 5,54 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,75 δισ. ευρώ για τόκους.
Πηγή: moneyreview.gr
Σχετικά Νέα
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.
Δασμοί: Και δεύτερο αεροσκάφος της Boeing επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα
Ένα δεύτερο αεροσκάφος της Boeing που προοριζόταν για κινεζική αεροπορική εταιρεία κατευθυνόταν πίσω στις.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η κεντρική.
Υεμένη: Οι Χούθι κάνουν λόγο για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς που αποδίδουν στις ΗΠΑ
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας του Πάσχα.