Ξένοι ποδοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους και στην Ελλάδα!

Μιας και ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου και κινηθήκαμε σε ανάλογους ρυθμούς (λίγα πράγματα βέβαια στο Ελληνικό πρωτάθλημα) το bet-on-arme.com ανέτρεξε στο παρελθόν και πέρασε από το μικροσκόπιο μεγάλους ποδοσφαιριστές, που ήδη είχαν καταφέρει πολλά σε προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ωστόσο δεν ήρθαν μόνο για «ένσημα» στα ελληνικά λημέρια.

Πάμε να δούμε 10 μεγάλες μορφές που πάτησαν το πόδι τους στην χώρα μας, προσέφεραν πολλά στις ομάδες των οποίων φόρεσαν τις φανέλες τους και πάντα θα βρίσκονται στις καρδιές των φιλάθλων, έχοντας αφήσει το στίγμα τους στα «πράσινα», στα «ερυθρόλευκα», στα «κιτρινόμαυρα», αλλά και σε έτερες αποχρώσεις μεγάλων ελληνικών συλλόγων.

Bet-on-arme.com No1 στα Προγνωστικά Στοιχήματος

 

Νο 10: Πάμπλο Γκαρσία (ΠΑΟΚ)

Όταν έρχεται στην Ελλάδα ένας παίκτης με συμμετοχές και παραστάσεις από Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και τριψήφιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο της Εθνικής Ουρουγουάης σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΟΚ για το ταμπεραμέντο του, έμεινε για 6 σεζόν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και πλέον είναι τεχνικός στην ομάδα Νέων. Άστατος χαρακτήρας, αλλά από τους πιο φτασμένους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

 

Νο 9: Αλβάρο Ρεκόμπα (Πανιώνιος)

Τα λόγια είναι περιττά, αφού άπαντες γνωρίζουν την πορεία του με την Ίντερ και τις διακρίσεις του με τους «νερατζούρι» σε Ιταλία και Ευρώπη. Όταν τον ανακοίνωσε ο Πανιώνιος το καλοκαίρι του 2008 οι φίλοι του παραληρούσαν και 1000 «πάνθηρες» τον αποθέωσαν στην άφιξη του. Έμεινε για 1 σεζόν με 23 συμμετοχές και 7 γκολ.

 

Νο 8: Κάρλος Γκαμάρα (ΑΕΚ)

Ογκόλιθος στην άμυνα της ΑΕΚ και οι φίλοι της Ένωσης ακόμα τον μνημονεύουν. Παίκτης-θρύλος στην Παραγουάη και με γεμάτη καριέρα στην Ευρώπη ο «Σερίφης» οδήγησε τους κιτρινόμαυρους στην κατάκτηση του Κυπέλλου στον τελικό με τον Ολυμπιακό το 2002. Έμεινε 1 σεζόν και μέτρησε 28 συμμετοχές, ενώ πήρε μεταγραφή για την Ίντερ.

 

Νο 7: Βέλιμιρ Ζάετς (Παναθηναϊκός)

Από τους ποιοτικότερους παίκτες που έχουν παίξει στην χώρα μας. Ο «Μαέστρος» ήρθε στην Παιανία το 1984 ως αρχηγός της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και μαζί με Ρότσα και Σαραβάκο οδήγησαν τον Παναθηναϊκός μέχρι τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ. Έμεινε μέχρι το 1988, πήρε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα και ο κόσμος του «τριφυλλιού» ξεσηκωνόταν από το φαντεζί παιχνίδι του.

 

Νο 6: Λάγιος Ντέταρι (Ολυμπιακός)

Ακόμα μία τρομερή ποδοσφαιρική οντότητα που ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα» το 1988, έμεινε για 2 σεζόν και πανηγύρισε 1 Κύπελλο. Μεγάλο όνομα που την σύγχρονη εποχή μπορεί να συγκριθεί με παίκτες πρώτης γραμμής των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης. Ο «ξανθός Πλατινί» ήταν το προσωνύμιο του και ο Ούγγρος το επιβεβαίωνε με την αξία του.

 

Νο 5: Ζιλμπέρτο Σίλβα (Παναθηναϊκός)

Ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2008 ως αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας και ως αναντικατάστατο μέλος της Άρσεναλ, που το 2004 πήρε την Πρέμιερ Λιγκ χωρίς ήττα! Το «αόρατο τείχος» έδινε ηρεμία στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κινώντας τα νήματα στο κέντρο και την σεζόν 2009-10 κατέκτησε το νταμπλ με τους «πράσινους», όντας ακρογωνιαίος λίθος.

 

Νο 4: Κριστιάν Καρεμπέ (Ολυμπιακός)

Ο Ολυμπιακός έχει φέρει πολλά και μεγάλα ονόματα, αλλά ο Γάλλος αμυντικός μέσος έχει εξέχουσα θέση. Ήρθε στον Πειραιά το 2001, πήρε 2 πρωταθλήματα, κατέκτησε το Μουντιάλ με την Γαλλία το 1988 και συνεχίζει στο λιμάνι ως σύμβουλος στρατηγικής της ΠΑΕ.

 

Νο 3: Τζιμπρίλ Σισέ (Παναθηναϊκός)

Ο Παναθηναϊκός αναζητούσε έναν γκολτζή ολκής το 2009 και ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Λίβερπουλ στον αλησμόνητο τελικό της Κωνσταντινούπολης με την Μίλαν φόρεσε τα «πράσινα». 61 συμμετοχές και 47 γκολ στο πρωτάθλημα, νταμπλ στην 1η χρονιά του και σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας, που μετά τον Βαζέχα τον τοποθετούν στην 2η θέση της γραμμής κρούσης.

 

Νο 2: Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα (Ολυμπιακός)

Άφησε την Μπαρτσελόνα και πήρε την απόφαση να γίνει ηγέτης του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1999. Με 14.6 εκατομμύρια ευρώ ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα» και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αφού τον παραδέχονται για τις ικανότητες και την τεράστια αξία του και οι αντίπαλοι φίλαθλοι. Παικταράς και από τις καλύτερες μεταγραφές ξένων στην ιστορία του Ολυμπιακού.

 

Νο 1: Ριβάλντο (Ολυμπιακός- ΑΕΚ)

Ίσως το μεγαλύτερο όνομα που ήρθε στο δικό μας πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα κατακτήσει την «Χρυσή Μπάλα». Ήρθε στα 32 του στον Ολυμπιακό και στα 30 είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία στα γήπεδα της Κίνας και της Ιαπωνίας. Γκολ, ντρίμπλες, ασίστ, φάουλ και ο «Ρίμπο» τρέλανε τον κόσμο των Πειραιωτών, ωσότου βέβαια πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ, αλλάζοντας στρατόπεδο, έχοντας ενεργή συμμετοχή και στην Ένωση, με την οποία είχε νικήσει τον Ολυμπιακό με 4-0.

Τεράστια ονόματα που δεν λησμονούνται και άλλα που ξεχάστηκαν…

Φυσικά και άλλοι πολλοί φόρεσαν τις φανέλες ελληνικών ομάδων και είναι δύσκολο όλα τα ονόματα να χωρέσουν σε ένα κείμενο. Κάποιοι βέβαια έκαναν τρομακτική καριέρα σε ομάδες υψηλού βεληνεκούς, αλλά στην χώρα μας πέρασαν και απλά δεν ακούμπησαν.

Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ένα όνομα που έχει ριζώσει στις καρδιές των Παναθηναϊκών, όπως και ο Μπορέλι, ο Έκι Γκονζάλες, ενώ κανείς δεν ξεχνάει τους Πάουλο Σόουζα, Αλιόσα Ασάνοβιτς και Γκόραν Βλάοβιτς. Δεν βοήθησαν ποτέ ο Μάικλ Εσιέν και ο Φλάβιο Κονσεϊσάο.

Έχει φέρει δεκάδες ονόματα ο Ολυμπιακός και ίσως και τα περισσότερα. Άφησαν το στίγμα τους με τις επιδόσεις τους οι Ντάρκο Κοβάσεβιτς, Λουτσιάνο Γκαλέτι, Όλαφ Μέλμπεργκ, Αριέλ Ιμπαγάσα και Εστεμπάν Καμπιάσο, ενώ δεν βοήθησαν τόσο οι Ζλάτκο Ζάχοβιτς και Χαβιέ Σαβιόλα.

Μάρτον Εστερχάζι, Χένρικ Νίλσεν, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια, Νάτσο Σκόκο, Τόνι Σαβέφσκι είναι ψηλά σε αξία όσον αφορά ξένους που έδωσαν πολλά για την ΑΕΚ, ενώ ονόματα υψηλής εμβέλειας, αλλά χαμηλής προσφοράς ήταν οι Έιντουρ Γκούντιονσεν, Ούγκο Αλμέιδα, αν και πριν την ΑΕΚ «κεντούσαν».

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μοναδική σεζόν του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ (δεν προσέφερε τα ανάλογα), τον Μάρσιο Αμορόζο του Άρη (1 συμμετοχή μόλις), τον Ουρουγουανό «καλλιτέχνη» Φαμπιάν Εστογιανόφ, που έφερε μαζί του ο Ρεκόμπα στον Πανιώνιο, αλλά και τον τεράστιο Σεμπαστιάν «Λόκο» Αμπρέου του Άρη, που έχει 120 συμμετοχές με την Ουρουγουάη, ξεχωρίζοντας για την μαχητικότητα και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, που πάντα τον συνόδευε στην εν γένει καριέρα του, αλλά και με την φανέλα του Άρη. Ο Πέπε Σινιόρι “μάτωσε” τα αντίπαλα δίχτυα στην Ιταλία, αλλά με την φανέλα του Ηρακλή δεν έβαλε μισό γκολ και οι φίλοι του “Γηραιού” απογοητεύθηκαν με το δίκιο τους.

*** Φυσικά κάποιον μπορεί να ξέχασα, αν και το έψαξα πολύ και ανέτρεξα στο παρελθόν, «βουτώντας» σε αυτό, αλλά ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι ίσως η μνήμη μου με πρόδωσε. Οπότε μπορείτε να γράψετε στα σχόλια κάτω από το άρθρο στην σελίδα του bet-on-arme.com τις παρατηρήσεις σας και τις προσθήκες σας. Και για αυτούς που προσέφεραν, αλλά και για εκείνους που κόλλησαν τα τελευταία ένσημα και έκαναν διακοπές στην όμορφη χώρα μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα