Ξενοδοχεία: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ειδική πλατφόρμα υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα ξενοδοχεία υπάρχει από σήμερα, στην ιστοσελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας να βρουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα πρεπει να ακολουθήσουν για τη λειτουργία τους, το οποίο θα υπάρχει στην Ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Επειδή υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων, το Επιμελητήριο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, διευκολύνει τους ξενοδόχους να λάβουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στην κατηγορία της επιχείρησής τους.

Στην πλατφόρμα θα διατίθεται και εκπαιδευτικό υλικό για το προσωπικό, το οποίο έχει συνταχθεί σε συνεργασία του ΕΟΔΥ με το Υπουργείο Τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, «Από σήμερα που δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, ξεκινάει και μια τιτάνια προσπάθεια για το κλάδο μας. Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η υγεία και η ασφάλεια για όλους, προσωπικό, επισκέπτες, τοπικές κοινωνίες. […] Η προσπάθειά μας θα είναι δύσκολη και επίπονη. Θα δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε ό,τι σώζεται από τη φετινή σεζόν και να κρατήσουμε όρθια τα ελληνικά ξενοδοχεία που έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και στην κοινωνία».

Ποιοι τουρίστες θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πολίτες ξένων χωρών που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις για διάγνωση κορονοϊού, ανάλογα με το αεροδρόμιο από το οποίο προέρχονται και αν αυτό θεωρείται αεροδρόμιο υψηλού κινδύνου ή όχι, κατά την εκτίμηση της διεθνθούς υπηρεσίας EASA (European Union Aviation Safety Agency), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, οι τουρίστες από αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, αφού θα περάσουν από το υποχρεωτικό τεστ θα παραμείνουν για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποία το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί επτά ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Για τους επισκέπτες που προέρχονται από αεροδρόμια που ο EASA θεωρεί απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται απλώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου από τα οποία οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού, είναι τα εξής:

  • Βέλγιο: όλα τα αεροδρόμια
  • Γαλλία: όλα τα αεροδρόμια στο Ile de France
  • Ολλανδία: τα αεροδρόμια Amsterdam Schiphol Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport
  • Πολωνία: το αεροδρόμιο Katowice Airport (EPKT)
  • Πορτογαλία: τα αεροδρόμια Francisco Sá Carneiro Airport, Lisbon Portela Airport
  • Ισπανία: όλα τα αεροδρόμια σε Castile and Leon, Castilla-La Mancha, Catalonia, Madrid
  • Σουηδία: Όλα τα αεροδρόμια στη Στοκχόλμη
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Τα αεροδρόμια Birmingham, Doncaster Sheffield, East Midlands, Gatwick, Glasgow, Heathrow, Leeds Bradford, Liverpool John Lennon ,  London City, Luton, Manchester Airport, Newcastle International, Stansted

Όσον αφορά τα αεροδρόμια χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Μεγάλη Βρετανία, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικές εξετάσεις οι τουρίστες από τις εξής χώρες:

Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Λευκορωσία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Κουβέιτ, Μεξικό, Πακιστάν, Περού, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ.

Πότε ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έναρξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στην κατηγορία 12μηνης λειτουργίας, αλλά είναι εποχικές, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 15 Ιουνίου.

Τι γίνεται σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος στις διακοπές

Όσον αφορά στην περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα κορονοϊού σε κάποιον από τους τουρίστες που φτάσουν στη χώρα μας, έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο, το οποίο αποτελείται από δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας, με εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων, ορισμό συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα και ορισμό συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην επιχειρησιακή διαχείριση του ύποπτου κρούσματος, με τον γιατρό του καταλύματος να αναλαμβάνει το περιστατικό σε πρώτο χρόνο, την ύπαρξη ειδικών «χώρων καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί καθώς και μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, έχει υπάρξει δέσμευση για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.

Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος, και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.

Σχετικά Νέα