Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ανάρτησής του στο twitter, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

«Μαζί με τον συριακό εθνικό στρατό, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση ενάντια στο PKK/ YPG και το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία», έγραψε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

«Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρομοκρατίας που προσπαθεί να δημιουργηθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε στη συνέχεια της ανάρτησής του.

Νωρίτερα, Τούρκος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες δήλωνε νωρίτερα πως τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει να εισέρχονται στη βορειοανατολική Συρία για να αναγκάσουν τους Κούρδους μαχητές να απομακρυνθούν από τα σύνορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο μια ολιγομελής εμπροσθοφυλακή τουρκικών δυνάμεων εισήλθε στη Συρία νωρίς την Τετάρτη σε δύο σημεία κατά μήκος των συνόρων, κοντά στις συριακές πόλεις Tal Abyad και Ras al-Ayn, προετοιμάζοντας την ευρύτερη επίθεση.

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες ορκίστηκαν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου από τη βόρεια πόλη Hasake της Συρίας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από οποιαδήποτε τουρκική επίθεση.

Νωρίτερα σήμερα στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η έναρξη της εισβολής στη Συρία θα ξεκινούν «πολύ σύντομα». Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, θα περάσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα χάρτη που δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu η Τουρκία θέλει να «εκκαθαρίσει» μια ζώνη εντός συριακού εδάφους με βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα και μήκος που μπορεί να φτάσει τα 480 χιλιόμετρα. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας παραμένουν στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Σχετικά Νέα