

“Την έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα κυβερνοασφάλειας έρχεται να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας” τόνισε ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), Μιχαήλ Μπλέτσας, κατά τη διήμερη εναρκτήρια συνάντηση του έργου “AKADIMOS”. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Υποδιοικήτρια της ΕΑΚ, Αντιγόνη Γιαννακάκη.
Ο Διοικητής επεσήμανε την αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση που γεννά η έλλειψη δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και τη σημασία στρατηγικών πρωτοβουλιών, όπως το έργο “AKADIMOS” για την αντιμετώπιση του κενού αυτού, το οποίο αποτυπώνει πλήρως το όραμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΕΑΚ.
Το έργο “AKADIMOS”, διάρκειας 36 μηνών, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αποσκοπεί στην υποστήριξη της δημιουργίας και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας. Επιπλέον, δημιουργεί συνέργειες για πρωτοβουλίες κατάρτισης στον κυβερνοχώρο και ευκαιρίες χρηματοδότησης, όσον αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας. Συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων των επαγγελματιών στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη (HADEA) που ανέρχεται στο 50%, το έργο “AKADIMOS” αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Εντάσσεται στο πλαίσιο πρόσκλησης του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη (Digital Europe Programme – DEP), στο οποίο η ΕΑΚ υπέβαλε επιτυχημένη πρόταση χρηματοδότησης το έτος 2024, με τη συνδρομή διακεκριμένων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.
Το “AKADIMOS” έρχεται να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας, προσβλέποντας να καταστήσει την Ακαδημία το μοναδικό οικοσύστημα αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας. Μέσα από το έργο αναπτύσσονται ευκαιρίες για αποτελεσματικότερη συνεργασία και αποφυγή διάσπαρτων και αλληλεπικαλυπτόμενων προσπαθειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Play Video
Σημειώνεται ότι συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, πανεπιστήμια, και εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία), με την ΕΑΚ να αναλαμβάνει τον συντονιστικό ρόλο.
Αποτελεί μέρος της δέσμης δράσεων της “Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας” (COM(2023) 207 final), στην οποία το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΑΚ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και επισφραγίζει τη στρατηγική σημασία της ελληνικής συμμετοχής στην προώθηση καινοτόμων δράσεων στην κυβερνοασφάλεια.
Κατά τις συναντήσεις, οι εταίροι του έργου συζήτησαν τα πρώτα βήματα υλοποίησης, έθεσαν τα θεμέλια της συνεργασίας τους και συμφώνησαν στις επόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τη σχετική Συμφωνία Επιχορήγησης (Grant Agreement).
Σχετικά Νέα
Κ. Χατζηδάκης για τα νέα του καθήκοντα: “Σεμνότητα και αποτελεσματικότητα”
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωστής Χατζηδάκης περιγράφει τους κυβερνητικούς στόχους.
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν
Το ΥΠΕΞ με ανάρτηση του στο Χ εξεφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση.
Κ. Τσιάρας: Διαμορφώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία
Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας,.
Ν. Κεραμέως: Στα χαμηλότερα επίπεδα 17ετίας η ανεργία τον Ιανουάριο του 2025
«Στα χαμηλότερα επίπεδα 17ετίας βρίσκεται η ανεργία στη χώρα τον Ιανουάριο του 2025», όπως επισημαίνει.