Ξαφνικό γύρισμα σε θετικό έδαφος για το Χρηματιστήριο

Σε μια αντίστροφη με τη χθεσινή πορεία, από το -1,13%, το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται πλέον σε θετικό έδαφος, καθώς “αφυπνίστηκαν” εκ νέου οι αγοραστές ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 1.255,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,72% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.048,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,23% στις 986,86 μονάδες.

Για γερά νεύρα…

Η επενδυτική βαθμίδα ήρθε μάλλον για να δοκιμάσει… τα νεύρα της αγοράς, αφού από χτες οι αλλαγές στην κατεύθυνση του ΧΑ γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά, με μεγάλες μάλιστα διακυμάνσεις. Έτσι, μετά το χθεσινό βίαιο πτωτικό γύρισμα των τραπεζών κυρίως, ήρθε το σημερινό βίαιο… ανοδικό γύρισμα, με τον κλαδικό να βρίσκεται στο +1,9% από -1,6% νωρίτερα.

Όπως σχολιάζει μάλιστα χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, αυτές τις ημέρες θα δούμε πολλά “γυρίσματα” στην αγορά, με το τρέχον να έχει να κάνει με τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες στο μέτωπο της βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές που υπέστη η χώρα. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι η μέχρι τώρα διόρθωση του Σεπτεμβρίου έχει δημιουργήσει κάποιες αγοραστικές ευκαιρίες, οι οποίες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θέτουν μια καλή βάση εισόδου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ο. Φον Ντερ Λάιεν, για το ζήτημα της ενίσχυσης της Ελλάδας έναντι των συνεπειών των πρόσφατων φυσικών καταστροφών από πλημμύρες και πυρκαγιές. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ 2,2 δισ., ενώ πόροι θα διατεθούν και από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2024 από εκεί μπορούν να δοθούν έως και 400 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει κέρδη 3,12%, με την Εθνική να είναι στο +2,92%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Πειραιώς, Coca Cola, Eurobank και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, Jumbo, Autohellas και Cenergy σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή είναι οι Σαράντης, Aegean, Quest και ΔΕΗ.