X.A.: Στα υψηλά ημέρας, παρά την καθίζηση του τζίρου

Το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street, δεν φάνηκε να εμποδίζει την επιστροφή των αγοραστών στο Χ.Α., οι οποίοι με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, βοηθούμενοι και από την νέα, σημαντική, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής, καθαρά ανοδικής, συνεδρίασης, η κινητικότητα στον μη τραπεζικό FTSE25, η επιστροφή των αγοραστών σε τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ και ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε τα υψηλά ημέρας στις 849,69 (+1,31%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,27%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +3,98%, Eurobank +0,43%, Εθνική +5,06% και Πειραιώς -0,07%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η έκδοση χρέους από την τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και είναι πιστωτικά θετική”, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου Tier 2, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

“Η έκδοση στηρίζει τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων, προσθέτοντας περίπου 90 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης. Το επιτυχημένο placement, είναι το πρώτο μετά το 2008” σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία εμφανίζει δείγματα ανάκαμψης. H UBS αναμένει ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη, ακόμη και αν επιβαρυνθεί από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις.

“Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του χρέους παραμένει. Η στάση της επόμενης κυβέρνησης στο δημοσιονομικό μέτωπο, θα αποτελέσει ‘κλειδί”, σημειώνει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα μη τραπεζικά blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,49%), Aegean Airlines (-1,57%), 3Ε (-1,04%), Ελλάκτωρ (-1,08%), ΕΧΑΕ (-0,51%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,71%), Jumbo (-0,77%) και Fourlis (-0,58%).

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΔΕΗ (+8,43%), Motor Oil (+2,53%), Viohalco (+2,44%) και Τιτάνα (+2,99%).

“Πρώτη απάντηση για την καταστροφολογία εναντίον της ΔΕΗ, με αφορμή προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας” χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης τη σημερινή υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔEH υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 792 εκατ. ευρώ εφέτος και είναι ίσως ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα.

Μειωμένη, αλλά αξιοσημείωτη η κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Λεβεντέρης (+9,76%), Κλωστήρια Ναυπάκτου (+9,57%), ΕΛΓΕΚΑ (+9,23%), Attica Bank (+5,63%), Inform Λύκος (+8,10%), Ιντρακόμ (+6,46%), Αττικές Εκδόσεις (+5,22%) και Epsilon Net (+4,58%).

Σχετικά Νέα