X.A.: Κοντά στα υψηλά ημέρας και δωδεκαμήνου!

Δεύτερη συνεχόμενη εντυπωσιακή συνεδρίαση στο Χ.Α., παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στα υψηλά ημέρας, το rebalancing της Εθνικής, λόγω εισόδου του τίτλου στον δείκτη MSCI Standard να αυξάνει τον τζίρο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τους ξένους οίκους να βγαίνουν με θετικές εκτιμήσεις για το Χ.Α., ο ένας μετά τον άλλον και τον γενικό δείκτη να προσεγγίζει τιμές Μαϊου 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης μπορεί να ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 773,64 μονάδες (-0,38%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 794,63 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,32% και ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών, είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 796,53 μονάδες (+2,57%).

Ο τζίρος στα 355 εκατ., από τα οποία τα 27,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Η Ελλάδα θα πάει στις κάλπες πριν τη λήξη της θητείας της νυν κυβέρνησης τον Οκτώβριο και, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, γράφει η Goldman Sachs, σχολιάζοντας τις πρόωρες εκλογές.

Όπως σημειώνει, “η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και υπήρξε ανθεκτική έναντι της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης στις αρχές του έτους. Ευθυγραμμιζόμενοι με την αρχική αντίδραση της αγοράς, στην ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, είμαστε θετικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας”.

Μεσοπρόθεσμα, η Goldman Sachs δηλώνει ότι παραμένει περισσότερο προσεκτική για το outlook της Ελλάδας καθώς το αυξημένο απόθεμα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, το ακόμα επιβαρυμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς βάζουν περιορισμούς στην ανάπτυξη.

Δεν προκάλεσε έκπληξη στη Citi η προκήρυξη των εκλογών. Στο ημερήσιο σχόλιό της σημειώνει ότι “δεδομένου πως θα διεξαχθούν ελάχιστους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τετραετίας, δεν αναμένεται να αλλάξει το αποτέλεσμα. Η στήριξη προς την Νέα Δημοκρατία απέχει πολύ από το να της προσφέρει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που οδηγεί σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι οποίες θα είναι μακροχρόνιες και περίπλοκες”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ενώ Πειραιώς και Eurobank ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας (Alpha Bank +3,82%, Eurobank +9,77%, Εθνική +0,95% και Πειραιώς +15,04%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης “CCC+” της Alpha Bank και του “CCC” για την Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε ο οίκος Fitch.

Για την Alpha Bank, ο οίκος τονίζει ότι το rating αντανακλά την ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Όσον αφορά στην Πειραιώς, ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των NPEs.

Σε “CCC+” από “CCC” αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eurobank η Fitch, θέτοντας θετικό outlook.

H αναβάθμιση ακολουθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank, το οποίο σημαίνει πως έχει το χαμηλότερο λόγο NPEs προς το σύνολο των δανείων από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

Η Fitch επισημαίνει ακόμα πως η αναβάθμιση αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.

H Fitch διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “CCC+” της Εθνικής Τράπεζας. Η αξιολόγηση της Εθνικής αντανακλά σύμφωνα με τη Fitch την αδύναμη, αλλά βελτιούμενη, ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+2,17%), Motor Oil (+2,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,87%) και Σαράντη (+6,97%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες γιαCenergy Holdings (-1,49%), 3E (-1,65%), ΕΧΑΕ (-2,22%), ΟΤΕ (-2,10%) και Τιτάνα (-1,69%).

Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, αυξήθηκε η κινητικότητα και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά και οι Newsphone (+2,86%),Intralot (+7,35%), Κυριακούλης (+18,64%), Ιντρακόμ (+9,60%), Κέκροψ (+4,49%), Frigoglass(+2,22%), Revoil (+3,73%), Πλαστικά Κρήτης (+3,85%), ΕΥΔΑΠ (+5,19%), Έλαστρον (+3,33%),Profile (+2,33%) κ.λ.π.

Όλα δείχνουν, ακόμα και αν μεσολαβήσει βραχυχρόνια διόρθωση, ότι το Χ.Α. έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να κινηθεί προς τις 830 μονάδες.

Σχετικά Νέα