WΤ: Τι είναι τα freeports και γιατί λένε ότι εκεί ξεπλένουν χρήμα

Σήμα κινδύνου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος – και μάλιστα εκατοντάδων δισ. δολαρίων ετησίως ανά την υφήλιο- που σχετίζεται με τα freeports εκπέμπουν οι Washington Times.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τα freeports (ελεύθεροι λιμένες) – δηλαδή οι τεράστιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την αφορολόγητη αποθήκευση για μεγάλο διάστημα πραγμάτων, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα μέταλλα, κρασιά, ακριβά αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα πολυτελείας, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οποίων κρύβονται συνήθως πίσω από διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους για να αποφύγουν την φορολόγηση- συνεισφέρουν περίπου 899 δισ. δολάρια ετησίως σε σκάνδαλα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αποτελώντας απειλή όχι μόνον για τις οικονομίες, αλλά και σε θέματα ασφάλειας, αφού «πίσω από τις κεκλεισμένες θύρες τους γίνονται οικονομικές συναλλαγές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με ελάχιστη εποπτεία και χωρίς επιβολή φόρων». Σύμφωνα με ειδικούς, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ένα κλασικό freeport μπορεί να περιέχει αγαθά αξίας 20-30 δισ. δολαρίων, ενώ το παλιότερο του κόσμου στη Γενεύη εκτιμάται ότι περιέχει έργα τέχνης αξίας 100 δισ. δολαρίων.

Η μυστικότητα και η εμπιστευτικότητα των freeports σε συνδυασμό με τα τεράστια χρηματικά ποσά στην μη εποπτευόμενη αγορά έργων Τέχνης παρέχουν τεράστιες δυνατότητες για ξέπλυμα χρήματος και άλλες έκνομες δραστηριότητες, όπως η φοροαποφυγή είναι ο βασικός λόγος που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την υφήλιο και που έχουν ωθήσει τις παγκόσμιες εποπτικές Αρχές να αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για τον τερματισμό των πρακτικών αυτών. Το Ευρωκοινοβούλιο προέτρεψε πρόσφατα την ΕΕ να εξαφανίσει σταδιακά όλα τα freeports στα εδάφη της.

O ρόλος του Ιβ Μπουβιέ

Το πλειοψηφικό πακέτο ενός εξ’ αυτών, του freeport του Λουξεμβούργου, που δημιουργήθηκε το 2013, ανήκει στον αμφιλεγόμενο Ελβετό έμπορο τέχνης με μόνιμο τόπο διαμονής τη Σιγκαπούρη Ιβ Μπουβιέ, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας των ελβετικών Αρχών με την υποψία φοροδιαφυγής 165 εκ. δολαρίων.

Τον έχουν μηνύσει πρώην πελάτες του ανά την υφήλιο για απάτη με έργα Τέχνης αξίας άνω του ενός δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων η Καναδή συλλέκτρια έργων Τέχνης Λορέτ Σέφνερ, ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ενώ η θετή κόρη του Πικάσο τον έχει κατηγορήσει ότι έκλεψε πίνακες. Ο Μπουβιέ συνελήφθη κάποια στιγμή στο Μονακό μετά από αγωγές εναντίον του.

Freeport ή αποθήκες του ISIS;

Ένα άλλο freeport, στο οποίο ο Μπουβιέ κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, εκείνο της Σιγκαπούρης βρίσκεται επίσης υπό εξέταση. Η λειτουργία του συνδέθηκε εξ’ αρχής με φήμες περί ξεπλύματος χρήματος και κλεμμένα έργα τέχνης, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, το χρησιμοποιούσαν και Ινδονήσιοι μεγιστάνες για να αποθηκεύουν μετρητά. Σύμφωνα με έκθεση της Ομάδας Κρούσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) -μιας πολυεθνικής συμβουλευτικής ομάδας που συστάθηκε για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος-, για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σε κάποιες περιπτώσεις οι Αρχές της Σιγκαπούρης αγνοούσαν τι ακριβώς συνέβαινε στο freeport. Πρόσφατη έρευνα του Paris Match κατέδειξε το freeport της Σιγκαπούρης ως χώρο αποθήκευσης πολλών αρχαιοτήτων που έκλεψε ο ISIS από μουσεία στο Ιράκ και τη Συρίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει βγάλει από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων κάπου 4-7 δισ. δολάρια (!), ποσά που χρησιμοποίησε για να εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο…

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα