Ο Σόιμπλε Βάζει και πάλι το Grexit στο τραπέζι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στην Ελλάδα υπάρχουν φόβοι για τη σκληρή γραμμή που φέρεται να προσπαθεί να περάσει το ΔΝΤ, το ενδεχόμενο σκέψεων Grexit από τον Σόιμπλε αλλά και για τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στα δάνεια προς την Ελλάδα.οπλο

Ειδικότερα,οι πηγές της εφημερίδας στο Βερολίνο αναφέρουν οτι οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λόγω της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως με το ζήτημα της Ελλάδας.

«Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω δάνεια για την Ελλάδα εκτός και αν η ελληνική δημοσιονομική πολιτική ικανοποιεί πλήρως το ΔΝΤ, σημείωναν αξιωματούχοι του Βερολίνου»

«Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της κ. Μέρκελ, Β. Σόιμπλε, πιστεύει εδώ και καιρό ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στην αυστηρότητα του ευρώ. Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο για το κοινό νόμισμα της Ευρώπης αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων της Ευρώπης απέναντι στη μετανάστευση και θα καλωσόριζε μια νέα συζήτηση για Grexit αυτή τη χρονιά, αναφέρουν άνθρωποι με γνώση του τρόπου που σκέπτεται», σύμφωνα με την WSJ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η οποία ξεκινάει σε λίγες ημέρες ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, ανησυχεί ότι με ηγέτη το ΔΝΤ, οι δανειστές της θα συνεχίσουν να κρατούν σκληρή γραμμή απέναντί της, πιέζοντας για βαθύτερη λιτότητα.

Οι προβλέψεις για το τι θα καταφέρει τελικά είναι μάλλον δυσοίωνες σχολιάζουν οι αρθρογράφοι του κειμένου αφού η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ριζική αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Από την πλευρά της όμως η Αθήνα ελπίζει ότι η Ευρώπη δεν αντέχει μία ακόμα μάχη με την Ελλάδα αφού τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη και με νέες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση, την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων αλλά και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Πρωθυπουργός εν όψει των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός της Ελβετίας θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας δανειστών, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης.Απο τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,οι επιθέσεις προς την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό συνεχίζονται ,χωρίς να έχουν καταθέσει καμία πρόταση και χωρίς να παίρνουν θέση στο ζήτημα του Grexit απο τον υπ.οικονομικών της Γερμανίας .

 

Σχετικά Νέα