

Η παγκόσμια αγορά εργασίας είναι έτοιμη για μια νέα εποχή αναταράξεων, καθώς τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη περιορίζουν την ανάγκη ανθρώπινων χεριών για μία σειρά από απλές δουλειές γραφείου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τη ζήτηση για ειδικούς τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν το 1/4 όλων των θέσεων εργασίας θα αλλάξουν ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης και άλλων οικονομικών εξελίξεων, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η επανασυγκέντρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στη Γενεύη ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ενώ η μελέτη υπολογίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε «σημαντική διαταραχή της αγοράς εργασίας», ο καθαρός αντίκτυπος των περισσότερων τεχνολογιών θα είναι θετικός τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάλυση των big data, οι τεχνολογίες διαχείρισης και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνονται οι μεγαλύτεροι μοχλοί ανάπτυξης της απασχόλησης. Ωστόσο η εμφάνιση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, που χρησιμοποιεί μηχανές για την προσομοίωση της ανθρώπινης λογικής και επίλυσης προβλημάτων, θα έχει ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο εκτοπίζοντας και αυτοματοποιώντας πολλούς ρόλους που περιλαμβάνουν συλλογισμό, επικοινωνία και συντονισμό, ανέφερε η έκθεση.
Περίπου το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα πέντε χρόνια, οι οποίες και προβλέπεται ότι θα εξαλείψουν έως και 26 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε θέσεις γραφείου – σκεφτείτε ταμίες, υπαλλήλους εισιτηρίων, εισαγωγής δεδομένων και λογιστικής. Η μελέτη του WEF εξέτασε περισσότερες από 800 εταιρείες που απασχολούν συλλογικά 11,3 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 45 οικονομίες από όλο τον κόσμο.
Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει μικρότερη απειλή για τις προοπτικές εργασίας από άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες όπως η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, οι ελλείψεις προσφοράς και ο πληθωρισμός, ανέφερε η έκθεση. Οι ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων εργασίας θα προέλθουν πιθανότατα από επενδύσεις που διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, την ευρύτερη εφαρμογή των προτύπων ESG και έναν ευρύ επαναπροσανατολισμό των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ανέφερε.
Σχετικά Νέα
21 Απριλίου 1967: 58 χρόνια από την «Μαύρη» ημέρα της Χούντας των συνταγματαρχών – Ο ρόλος των γυναικών
Το στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλλε την επταετή χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, εκδηλώθηκε τα.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν χρώμα που κανείς δεν έχει ξαναδεί – Πώς μοιάζει
Μετά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής στη Γη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν.
Deutsche Welle: Τι μας περιμένει μετά θάνατον; – Έχουμε ψυχή;
«Τι μας περιμένει μετά θάνατον;» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle και υπογράφει.
Απειλεί τη δημοσιογραφία η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δημοσιογραφία. Αντικειμενική πρόβλεψη ή ευσεβής πόθος;.