Washington Post: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους Nord Stream

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν με λεπτομέρειες για το ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στον αγωγό Nord Stream τρεις μήνες πριν βομβαρδιστεί, αναφέρει στο διαδίκτυο η Washington Post, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν.

Η CIA τον Ιούνιο του 2022, μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι μια εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει το έργο φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις υποβρύχιες εκρήξεις προκάλεσαν τεράστιες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αφήνοντας ανέπαφη μόνο μία από τις τέσσερις συνδέσεις αερίου στο δίκτυο. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν αρχικά δήλωσαν ότι η Ρωσία έφταιγε για τις εκρήξεις που οδήγησαν στη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν για «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς», υποσχόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους «για να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη».

Ο ίδιος Ζελένσκι, αναφέρουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, πίεσε κατ’ ιδίαν για τολμηρές επιθέσεις εντός της Ρωσίας, δείχνουν διαρροές

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τώρα παραδέχονται ιδιωτικά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οριστικά την ανάμειξη της Μόσχας, αλλά δημόσια αποφεύγουν να τοποθετηθούν.

Παράλληλα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε πολλές χώρες υπαινίχθησαν σιωπηλά ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από την επίθεση, αλλά απέφυγαν να το δηλώσουν δημοσίως λόγω των φόβων ότι το να κατηγορήσει το Κίεβο θα μπορούσε να διασπάσει τη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών κατέστησαν σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι ανέφεραν απευθείας στον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι , αμφιβάλλοντας για το αν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνώριζε για την επιχείρηση, ανέφερε η έκθεση πληροφοριών.

Η άγνοια του Ζελένσκι για την επιχείρηση θα έδινε στον Ουκρανό πρόεδρο ένα εύλογο επιχείρημα να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οργή του ευρωπαϊκού κοινού και να θέσει σε κίνδυνο τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία — ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε το μισό φυσικό αέριο της από τη Ρωσία και είχε υποστηρίξει εδώ και καιρό το έργο ενόψει της αντίθεσης από άλλους ευρωπαίους συμμάχους

Οι υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι η επιχείρηση «τέθηκε σε αναμονή», για λόγους που παραμένουν ασαφείς.

Οι Ουκρανοί είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στους αγωγούς αμέσως μετά από μια σημαντική συμμαχική ναυτική άσκηση, γνωστή ως BALTOPS, η οποία διεξήχθη από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους που ερευνούν τη βομβιστική επίθεση στο Nord Stream τον Σεπτέμβριο, για άγνωστους λόγους αναβλήθηκε η επιχείρηση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ουκρανός ιδιώτης ενημέρωσε την ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών τον Ιούνιο ότι έξι μέλη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας με ψεύτικες ταυτότητες σκόπευαν να νοικιάσουν μια βάρκα και, χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο όχημα, να βουτήξουν στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, να να καταστρέψουν τον αγωγό και να διαφύγουν απαρατήρητοι. Εκτός από το οξυγόνο, η ομάδα σχεδίαζε να φέρει ήλιο, το οποίο συνιστάται για ιδιαίτερα βαθιές καταδύσεις.

Οι ερευνητές στη Γερμανία έχουν ταυτοποιήσει τα υπολείμματα εκρηκτικών που βρέθηκαν στον αγωγό με τα ίχνη που βρέθηκαν μέσα στην καμπίνα του γιοτ, «Ανδρομέδα». Και έχουν συνδέσει Ουκρανούς ιδιώτες με την ενοικίαση του σκάφους μέσω μιας εταιρείας στην Πολωνία. Οι ερευνητές υποπτεύονται επίσης ότι τουλάχιστον ένα άτομο που υπηρετεί στον ουκρανικό στρατό συμμετείχε στην επιχείρηση δολιοφθοράς.

Μάλιστα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την ύποπτη εμπλοκή του ουκρανού στρατιωτικού.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι έξι άτομα που χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια νοίκιασαν ένα ιστιοπλοϊκό γιοτ τον Σεπτέμβριο, επιβιβάστηκαν από τη Γερμανία και τοποθέτησαν εκρηκτικά που έκοψαν τους αγωγούς, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την έρευνα. Πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν ικανοί δύτες, δεδομένου ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 240 ποδιών, στο εύρος που οι ειδικοί λένε ότι το ήλιο θα ήταν χρήσιμο για τη διατήρηση της πνευματικής εστίασης.