Wall Street: Τρόμαξε από τα… θετικά στοιχεία για την απασχόληση – Κράτησαν το πρόσημο Nasdaq και S&P 500 στην εβδομάδα

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας οι κύριοι δείκτες της Wall την Παρασκευή, με την ανησυχία να επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών εξαιτίας της… καλής είδησης από την απροσδόκητη αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Η εντυπωσιακή έκθεση εντέλει αναζωπύρωσε τις φοβίες ότι η Fed ίσως πάρει το μήνυμα πως έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της, με την Daly (Fed Σαν Φρανσίσκο) να τονίζει ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια της. Το κλίμα επιβάρυναν και τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου των Amazon.com, Apple και Alphabet που έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 127 μονάδες ή 0,38% στις 33.926,01, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,04% στις 4.136,48 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 1,59% στις 12.006,95 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,3%, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,6%, ενώ μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Nasdaq με άλμα 3,3% στην πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, που αποτελεί και το καλύτερο σερί -για την αντίστοιχη περίοδο- εδώ και έναν χρόνο.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 14 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Στην κορυφή βρέθηκε ο τίτλος της American Express με άλμα 3,29%, ακολούθησε η Apple προσθέτοντας 2,75% παρόλο που χθες ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων στα τελευταία 6 χρόνια και πιο πίσω η JPMorgan με άνοδο 1,55%. Στον πυθμένα με απώλειες 2,44% η Home Depot και από κοντά η Microsoft στο -2,36% και η 3Μ στο -2,33%.

Ο Nasdaq έχασε σήμερα το πρόσημο μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών αφού τα τεχνολογικά βαριά χαρτιά ανακοίνωσαν αποτελέσματα που διέψευσαν τις προσδοκίες της Wall.

H Amazon.com υποχώρησε κατά 8,43% στον απόηχο της μεγαλύτερης ετήσιας ζημιάς που ανακοίνωσε χθες στην ιστορία της. Ο τίτλος της Alphabet, μητρική της Google, έχασε 2,75%, αφού τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι δεν έπιασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη και υπέστη πλήγμα στα έσοδα από διαφημίσεις.

“Οι μετοχές τεχνολογίας, τουλάχιστον των μεγαλύτερων εταιρειών, είχαν μεικτό τρίμηνο. Tesla, Netflix και Meta τα πήγαν καλά, ενώ η Microsoft, Apple, Amazon και Alphabet απογοήτευσαν”, σημείωσε ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

“Είναι αυτή η ισορροπία αρκετή για να κρατήσει τον Nasdaq σε θετική τάση; Ίσως όχι”, πρόσθεσε ο Ozkardeskaya.

Σε άλλες σημαντικές κινήσεις μετοχών, η Ford σημείωσε “βουτιά” 7,74% μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 2 δισ. δολαρίων το 2022 και μικτών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ράλι 24,79% για τη Nordstrom, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πρόεδρος της GameStop, Ryan Cohen, έχει αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία και στοχεύει να “ταρακουνήσει” το διοικητικό της συμβούλιο.

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης την Παρασκευή στο 3,5% και το 2ετές κέρδισε 14 μονάδες βάσης στο 4,23%.

Έσπασε τα κοντέρ η αγορά εργασίας – “Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία” λέει η Daly
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η τεράστια αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν μια έκθεση “ουάου”, αλλά τόνισε ότι η Fed χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια.

“Αυτό που βλέπω είναι μια ισχυρή αγορά εργασίας”, δήλωσε η Daly σε συνέντευξή της στο Fox Business.

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα. Η Fed πρέπει να δει περισσότερα στοιχεία για την οικονομία, επανέλαβε, προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα της.

Σημειώνεται πως η αμερικανική αγορά εργασίας ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προσθέτοντας τον Ιανουάριο 517.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση το τελευταίο εξάμηνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 260.000 θέσεις από 223.000 θέσεις αρχικά.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 185.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο. Ο δείκτης ανεργίας, στο μεταξύ, υποχώρησε σε χαμηλό 54 ετών στο 3,4% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% μετά από άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο. Η ετήσια άνοδος των μισθών επιβράδυνε στο 4,4% τον Ιανουάριο από 4,8% τον Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, την υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης και το αβέβαιο οικονομικό outlook. Η ζήτηση για εργαζόμενους συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη να δείχνουν πάνω από 11 εκατ. ανοιχτές θέσεις εργασίας στο τέλος του Δεκεμβρίου ήτοι 1,9 ανοιχτές θέσεις για κάθε άνεργο.

“Η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας μου δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ‘κάψει’ τις αποταμιεύσεις τους και επιστρέφουν στην εργασία. Αυτό συμβάλλει στο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η αύξηση των μισθών με μια ήπια άνοδο 0,3%”, σημείωσε ο Bryce Doty, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Sit Fixed Income Associates.

“Υπάρχει ένας συνδυασμός ενίσχυσης της προσφοράς και μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς οι αποταμιεύσεις εξανεμίζονται. Το φαινόμενο εξηγεί πώς ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν”, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ “θα συνεχίσει να παρερμηνεύει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς εργασίας και να θέλει να ‘τιμωρήσει’ περαιτέρω την οικονομία”.

Βελτίωση του κλάδου των υπηρεσιών τον Ιανουάριο έδειξαν δύο διαφορετικές εκθέσεις
Βελτιώθηκε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει η S&P Global, η δραστηριότητα του κλάδου, αν και βελτιώθηκε, συνέχισε να συρρικνώνεται στο ξεκίνημα του 2023. Αντίθετα, η έρευνα του Institute for Supply Management έδειξε ότι ο κλάδος πέρασε και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 46,8 τον Ιανουάριο από 44,7 τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η S&P Global. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στο 46.6. Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο του 50 δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

“Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην τεράστια αγορά των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο καθώς οι επιχειρήσεις ανέφεραν περαιτέρω επιδείνωση στις νέες επιχειρηματικές εισροές. Οι προσλήψεις σχεδόν πάγωσαν καθώς οι εταιρείες επαναξιολογούν τις ανάγκες τους υπό το πρίσμα ενός περιβάλλοντος αδύναμης ζήτησης”, ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Ισχυρότερη ανάκαμψη του κλάδου έδειξε η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM), με τον σχετικό δείκτη να περνά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων.

Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 55,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 49,2 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 50.4.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα