Wall Street: Τρίτη σερί εβδομάδα sell-off παρά το τεχνολογικό rebound

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall, σε μια εβδομάδα ισχυρού sell-off όπου η αμερικανική αγορά κατέγραψε βαριές απώλειες υπό τον φόβο ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η πιο επιθετική νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την οικονομία.

Την Παρασκευή, η Wall έβγαλε κάποια αντίδραση (κυρίως τεχνολογική), προερχόμενη από ακόμα ένα ισχυρό sell-off την Πέμπτη που διέγραψε και με το παραπάνω τα κέρδη της Τετάρτης, στη θετική αρχικά υποδοχή της θηριώδους αύξησης επιτοκίων κατά 0,75% της Fed.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν αρνητικά στην εβδομάδα για τρίτο διαδοχικό 5νθήμερο, με τον S&P 500 να καταγράφει τις πιο βαριές απώλειες και να παραμένει σε bear market.

Ήταν μια κακή εβδομάδα, μια πραγματικά κακή εβδομάδα”, δήλωσε ο Joe Saluzzi της Themis Trading. “Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σίγουρα δεν ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα… είμαστε κάπως κολλημένοι αυτή τη στιγμή”. Ο ίδιος τόνισε ότι μπορεί να κατρακυλήσει και άλλο η αμερικανική αγορά, αφού ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index βρίσκεται στις 33 μονάδες, κάτω από το όριο των 40 μονάδων που θα μπορούσε να σημαίνει κάποιου είδους “συνθηκολόγηση” των επενδυτών.

Η μεταβλητότητα της αμερικανικής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση προήλθε και από το “quadruple witching”, δηλαδή την παράλληλη λήξη των παραγώγων δεικτών, μετοχών και των αντίστοιχων options τους. Πρόκειται για μία συνθήκη που εμφανίζεται μία φορά στο τρίμηνο και είθισται να συνοδεύεται από άλμα του όγκου συναλλαγών καθώς οι traders κλείνουν τις θέσεις τους.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε σήμερα την αποφασιστικότητα της τράπεζας να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ενθαρρύνει ολόκληρο τον κόσμο να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με το αμερικανικό δολάριο.

“Οι συνάδελφοι μου και εγώ εστιάζουμε αποκλειστικά στο να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η ισχυρή δέσμευση της Federal Reserve στην αποστολή μας για τη σταθερότητα των τιμών συμβάλει στην ευρύτατη εμπιστοσύνη που το δολάριο απολαμβάνει ως μέσο αποθήκευσης αξίας”.

“Ο δράκος του πληθωρισμού πρέπει να φονευθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στέλνει το σήμα ότι έχει αναλάβει αυτή την αποστολή”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Scott Knapp, αναλυτής της CUNA Mutual Group. Η θηριώδης αύξηση των επιτοκίων στήνει “το σκηνικό για μια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας και οι αγορές προσαρμόζονται ανάλογα”.

Μεταξύ άλλων, το spread των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση junk, ένας σημαντικός δείκτης ρίσκου που υποδηλώνει κίνδυνο αύξησης των χρεοκοπιών, ξεπέρασε τις 500 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της εποχής της πανδημίας, οι εταιρείες με αξιολόγηση junk ανά τον κόσμο χρειαζόταν να πληρώσουν ελάχιστα περισσότερα από εκείνες με κορυφαία αξιολόγηση, κατά μέσο όρο μόλις 2,4% παραπάνω το 2021 (240 μονάδες βάσης).

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,23%, μετά τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών την Πέμπτη. Το δολάριο πρόσθεσε 1% πλησιάζοντας το υψηλότερό του επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Παράλληλα, μετά από τρεις μήνες ανόδου η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,1%, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% στην παραγωγή των εργοστασίων.

Υπενθυμίζεται ότι χτες είχε γίνει γνωστό ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο, έναντι εκτίμησης για υποχώρηση μόλις κατά 2,6%, ενώ ο δείκτης μεταποίησης της Fed Φιλαδέλφειας για τον Ιούνιο καταγράφηκε στο -3,3 από το από 2,6, δείχνοντας την πρώτη συρρίκνωση (κάθε μέτρηση κάτω του 0) από τον Μάιο του 2020.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διέγραψε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισε στις 29.888,78 μονάδες με απώλειες 0,13% ή 38 μονάδων, και παραμένει σε επαφή με την είσοδό του και τεχνικά σε bear market (περίπου στις 29.560 μονάδες).

Ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε στις 3.674,84 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,43% στις 10.798,35 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο S&P σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες υποχωρώντας κατά 5,8% στο χειρότερο 5νθήμερο από την έναρξη της πανδημίας. Nasdaq και Dow έχασαν από 4,8% έκαστος, με τον βιομηχανικό δείκτη να ολοκληρώνει την 11η πτωτική εβδομάδα του στις τελευταίες 12.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, οι τεχνολογικοί τίτλοι συνήλθαν μετά το χθεσινό σφυροκόπημα. H Apple ενισχύθηκε κατά 1,15%, η Microsoft κατά 1,09%, η Amazon πρόσθεσε 2,47%, η Meta 1,78% και η Alphabet σημείωσε άνοδο 1,05%.

Η Tesla μετά το -8,5% χθες, ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,72%, ενώ η Netflix έκλεισε στο +1,25%.

Από τους 30 τίτλους που απαρτίζουν τον Dow, οι 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 17 με αρνητικό. Στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη βρέθηκαν οι American Express στο +4,86%, η Boeing που πρόσθεσε 2,58% και η Salesforce με άνοδο 2,13%. Στον πυθμένα, η Chevron με απώλειες της τάξης του 4,57%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα