Wall Street: Θετικά πρόσημα και ανάκαμψη του Nasdaq λόγω πληθωρισμού

Με θετικά πρόσημα κινούνται την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ παρατηρείται σημαντική ανάκαμψη του Nasdaq Composite καθώς η τελευταία έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έδειξη μικρότερη του αναμενόμενου άνοδο του πληθωρισμού και έτσι άμβλυνε τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά κατά 0,20% στις 41.515,58 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,89%, στις 5.621,18 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,53%, στις 17.702,38 μονάδες.

Οι μετοχές της Nvidia καταγράφουν άνοδο 7%, ενώ οι Meta Platforms και Tesla σημειώνουν άνοδο 3% και 8% αντίστοιχα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% για το μήνα Φεβρουάριο, διαμορφώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,8%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Dow Jones για 0,3% και 2,9%.

Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% τον μήνα και κατά 3,1% τους τελευταίους 12 μήνες, αμφότεροι κάτω από τις προσδοκίες.

«Αυτή η μέτρηση θα αποδυναμώσει το επιχείρημα περί στασιμοπληθωρισμού και θα αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την ευελιξία πολιτικής από τη Fed», δήλωσε ο Dave Grecsek, διευθύνων σύμβουλος σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας στην Aspiriant Wealth Management. «Εάν αυτός ο αριθμός πληθωρισμού ήταν υψηλότερος, θα υπήχαν κάποιες από αυτές τις ανησυχίες να βαραίνουν πολύ περισσότερο, όπως ότι η Fed δεν θα ήταν σε θέση να αντιδράσει εάν η οικονομία συνεχίσει να εξασθενεί».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική δασμών, ο Καναδάς δήλωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε επίσης και εξεδήλωσε την πρόθεση της να επιβάλει ισοϋψείς δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 26 δισ.ευρώ (28,33 δισ.δολαρίων), αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Οι μετοχές, πάντως, βρίσκονται υπό πίεση καθώς οι traders φοβούνται ότι η κλιμάκωση των εντάσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση στις ΗΠΑ. Ως ένα ποσοστό για το πρόσφατο sell off ήταν η ανησυχία ότι η ασταθής εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, γνωστή και ως στασιμοπληθωρισμός.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, ο Dow Jones , ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν σημειώσει πτώση άνω του 3%. Ο S&P 500 υποχώρησε για λίγο σε περιοχή διόρθωσης την Τρίτη, μειωμένος κατά 10% από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο. Τον τελευταίο μήνα, ο S&P 500 έχει χάσει σχεδόν 8%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq έχουν χάσει 6,6% και 11,3% αντίστοιχα.

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η αγορά ακολούθησε πτωτική πορεία. Προφανώς, οι αμερικανικές αγορές μετοχών ήταν εξαιρετικά ισχυρές τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι σωστό να περιμένουμε μια διόρθωση», πρόσθεσε ο Grecsek. «Αλλά νομίζω ότι μόλις το ξεπεράσουμε αυτό, και μετά τις βασικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, θα έρθουν καλύτερα νέα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα